Belföld

2010.07.05. 13:35

Jótékonysági árverést szervezünk az árvízkárosultak javára

A győri I. Innovációs és Találmányi Kiállításon is bemutatták Kovács Gábor faragott autóját, amit felajánl most az ország másik részében természeti katasztrófát elszenvedett emberek megsegítésére. A Pannon Lapok Társasága ezért, illetve több felajánlás nyomán árverést szervez.

Merklin Tímea

A faragott autó nyomában több felajánlás is érkezett a Pannon Lapok Társaságához. A Vas Népénél a szombathelyi Kovács Gábor alkotásán kívül R. Horváth Ildikó festményét és Torjay Valter grafikáit regisztráltuk. Az árverés kedden indul: honlapunkon lehet keresni a jótékonysági akciót. A faragott faautó licitje 500 ezer forintról indul. Eszmei értéke 3 millió forint.

- Én ebből egy fillért nem kérek. Ha 600-800 ezer forintért elviszi valaki, már elégedett lennék - mondta az extrém  faszobrász, akinek nemes felajánlása azért meglepő, mert a faragott autóját a győri innovációs és találmányi kiállításon is bemutatták, nagy sikert aratott vele. Kovács Gábornak ez már a második fa-autója.

Az első a fa velocipédek után jött, végül is kétéltű járgányt alakított ki belőle. Az ötlet a tricikliként forgalomba helyezhető lassú jármű ötlete már ennél az első, lábhajtányos fa-autónál meg volt, azt a Fábry showban is bemutatták. Ez a második fa-autó az előző ötlet elektromos, napelemes változata. 

- Csak olyan autóval szeretnék menni, ami nem fogyaszt és környezetbarát fogalmazta meg az alapgondolatot a szobrász, aki kiszámolta, ha nem süt a nap, körülbelül 50 kilométert tud menni vele, egy elektromos töltéssel eljuthat Szombathelytől Őriszentpéterig. Ha azonban süt a nap: elmehetek Kenyáig. -

A fa-autó Győrben az innovációs kiállításon bérleti díj nélkül kapott standot, hogy alkotója bemutathassa. Érdekességként szerepelt a Puskás Tivadar Szakképző Iskola nyílt napján, valamint egy sárvári orvoskonferencián.

A liciten maga az autó vesz részt, az elektronikája, a napelemek nem. Kovács Gábor építi, faragja ugyanis a harmadik autót, amibe ezek szükségesek lesznek. Úgy gondolja, ha a fa-kocsira technikai érdeklődésű vevő akad, ő majd úgyis beleteszi mindazt, aminek a helye meg van. De lehet használni az autót kerti törpének, vagyis ha egy család veszi meg, ki lehet állítani egy kert díszeként: játszhatnak vele, benne a gyerekek.

- Hallottam a jótékonysági árverésre felajánlott faragott autóról, én is szeretnék adni valamit - hívta fel szerkesztőségünket R. Horváth Ildikó festőművész, grafikus, aki hamarosan be is állított egy szép festménnyel, aminek a címe: Vágyad nyíló virág, vegyes technikával alkotott, 60 x 80 centiméter méretű színezett collográfia. A kép egy sejtelmes érzés átalakulását, kibontakozását fogja meg szép színekkel, erős expresszivitással. A kép alapára: 20 ezer forint, erről indul a licit.

Torjay Valter festőművész, grafikus szintén adni akar: három darab monotípiát ajánlott fel. A csökönyös szamár 15 x 20 centiméteres hangulatos zsánerkép. A névtelen vár című kép szintén 15 x 20 centiméteres romantikus mű. Az Alkony című monotípia az ember és a táj kapcsolatát harmonizálja, tökéletes egységbe foglalja az eget és a földet. A monotípiák darabja alapáron 10 ezer forint.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!