Belföld

2010.07.29. 14:03

KEHI: vizsgálják az állami rendezvényeket

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja a korábbi állami rendezvényeket, különös tekintettel az augusztus 20-i ünnepségeket.

MTI

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti tájékoztatóján elmondta: a miniszter július közepén kezdeményezte a vizsgálatot, amely augusztus 31-én zárul; a KEHI főként az állami rendezvények jogi hátterét, az engedélyek beszerzését, a felkérő és lebonyolító közötti kapcsolatokat ellenőrzi.

A visszásságokról szólva az államtitkár példaként említette, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem készítette elő az idei augusztus 20-i ünnep engedélyeztetési hátterét; a közterület-foglalási engedélyeket - jogszabályi tiltás ellenére - továbbadta a augusztus 20-i repülőversenyt szervező cég számára.

A rendezvényszervezők olyan közterületi reklámokat helyeztek el az elmúlt években - sorolta -, amelyre nem volt engedélyük, és az abból befolyó összegekkel senki nem számolt el, és nem találni a nyomát az ünnepen kiszolgáló vendéglátóipari egységeknek kiadott engedélyeknek sem.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az augusztus 20-i repülőverseny megrendezésére - a MeH és a szervezők között - kötött szerződés hátrányos a magyar államra nézve. Úgy fogalmazott: a gyakorlatilag egyoldalú szerződéstől az állam előzetes hat hónapos határidővel állhat el, felmondás esetén komoly kárpótlást kaphat a szervező cég.

Mivel azonban közlekedési hatóság nem adott idén repülési engedélyt, ezért a szerződés nem él - hívta fel a figyelmet.

A minisztérium megállapítása szerint a szervezők jogsértést követtek el akkor, amikor tavaly a rendezvény első napján nem rendelkeztek a légtérhasználatára vonatkozó engedéllyel - emelte még ki.

Emlékeztetett: a légi bemutatóval kapcsolatban a jövő nemzedékek országgyűlés biztosa, Fülöp Sándor is indított vizsgálatot és felhívta a figyelmet, hogy a repülőverseny a zajhatása miatt veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését.

Az államtitkár hozzátette: elvi szempontból is aggályos, hogy a világörökség részét képező épületek felett folyt a verseny, amely az épített környezet mellett a közönséget is veszélyeztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!