Belföld

2010.07.13. 13:12

Lógjon-sztori: hiába kéri a Fidesz, nem mond le Novák Előd

A Fidesz azt javasolja a jobbikos Novák Elődnek, hogy azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról a hétfői parlamenti bekiabálása miatt. A Jobbik politikusa nem lép vissza.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2008 szeptemberében a fideszes Arnóth Sándor bekiabálása miatt megtette ezt, azonnal lemondott mandátumáról.

Hétfőn az Országgyűlésben a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazás után a fideszes L. Simon László ügyrendi felszólalásában azt mondta, a voksolást megelőzően Novák Előd jól hallhatóan azt kiabálta: "lógjon!". A Jobbik képviselője ezt nem tagadta. Mint mondta, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban tette a megjegyzését, ezért kiabálta, hogy "függesztődjék fel, azaz lógjon". Hozzátette, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", és pártja nem bünteti "a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját".

Ágh Péter tájékoztatóján úgy fogalmazott, "a Jobbik megjelenésével egy kétségtelenül új, de megengedhetetlen stílus jelent meg a magyar Országgyűlés falai között". Elfogadhatatlan az a stílus, amit Novák Előd kijelentése képvisel - tette hozzá.
 
Arnóth Sándor 2008. szeptember 29-én mondott le képviselői mandátumáról, miután a parlamenti ülésnap elején a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban válaszolt Gulyás József napirend előtti felszólalására, az államtitkár válasza után pedig Arnóth Sándor azt kiabálta be: "Lógni fogsz".

Arnóth Sándor idén azonban újra bekerült az Országgyűlésbe Hajdú-Bihar megye 6-os számú egyéni választókerületéből. Ágh Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: ahogyan Arnóth Sándor előtt is nyitva állt az út, úgy Novák Előd előtt is nyitva állhatna az a lehetőség, hogy a választói megbízásából visszakerüljön a következő választások után a parlamentbe.

Arra a felvetésre, hogy Novák Előd humornak szánta bekiabálását, Ágh Péter úgy reagált: Novák Elődnek, ha lemond a mandátumáról, lesz ideje viccelődni.

OLDALTÖRÉS: Novák Előd nem mond le a bekiabálása miatt

 Novák Előd nem mond le a bekiabálása miatt

 Novák Előd nem mond le a bekiabálása miatt

 Novák Előd nem mond le a bekiabálása miatt

Novák Előd a Fidesz felszólítása ellenére sem mond le képviselői mandátumáról - ezt a jobbikos politikus közölte az MTI-vel kedden.

A fideszes Ágh Péter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, azt javasolja Novák Elődnek, hogy azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról a parlamenti bekiabálása miatt. Emlékeztetett arra, hogy 2008 szeptemberében a fideszes Arnóth Sándor bekiabálása miatt megtette ezt.

Novák Előd a felszólítást hasonló komolyságúnak nevezte, mint saját bekiabálását. Szavai szerint annyi a különbség, hogy "az enyémben volt némi humor". Úgy fogalmazott, hogy az Arnóth Sándorral vont párhuzamot azért sem tartja helyesnek, mert a fideszes politikusnál "nem volt egy kétértelmű, humoros áthallása" a bekiabálásnak, az egy egyértelmű, indulatos felszólítás volt.

Az MTI kérdésére azt mondta, hogy az ő bekiabálása "humoros és kétértelmű volt", mert arra gondolt, hogy "függesztődjék fel" a mentelmi jog, azaz "lógjon", de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni.

A képviselőt - tette hozzá - ennél sokkal jobban sérti, hogy képviselők telefonálnak az ülésteremben, nem jelennek meg a plenáris üléseken vagy farmert viselnek a Parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!