Belföld

2010.08.29. 10:49

Hazahozták az Afganisztánban meghalt hadnagy holttestét

Katonai tiszteletadással fogadták Kecskeméten a hétfői afganisztáni orvtámadásban 32 évesen meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit hadnagy koporsóját.

MTI

   
Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap korán reggel Németországból érkezett meg a hősi halott hamvait szállító gép, mely tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a katonai tiszteletadás helyszínére gördült.
   
A posztumusz hadnagy hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták. Ott volt a támadásban megsérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy is.

 


   
Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsót, majd egy szállító járműre tették, mely a fogadás helyszínére gördült.
   
Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: "A honvéd élete a szolgálat. Szolgálat a hazáért, ha kell mindhalálig. Ez nem csak szó, hanem maga a valóság".

 


   
"Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, melynek végül mindent odaadtál" - tette hozzá.
  
 A tárcavezető úgy fogalmazott: "Egy magyar honvéd elesett, helyére lép a másik. Az úton továbbmegyünk, mert a katonaélet örök törvénye szerint az a feladatunk, az a küldetésünk, hogy továbbmenjünk, hogy tovább szolgáljunk. Továbbmegyünk, de nem felejtünk".
  
 Ezután a díszszázad tisztelgése mellett, Pappné Ábrahám Judit hamvait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskára, a katonanő szülőfalujába vitték, ahol hétfőn lesz a temetés.
   
Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, melynek során egy katona meghalt, hárman megsérültek.
   
Az elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.
  


 

Pappné Ábrahám Juditot, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, s az előző váltással néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak.
   
Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két eddigi áldozat tűzszerész volt.

 

OLDALTÖRÉS: Dani Fruzsina orvos főhadnagy: amit a helyszínen megtehettem, megtettem

Dani Fruzsina orvos főhadnagy: amit a helyszínen megtehettem, megtettem

Dani Fruzsina orvos főhadnagy: amit a helyszínen megtehettem, megtettem

Dani Fruzsina orvos főhadnagy: amit a helyszínen megtehettem, megtettem

 Amit a helyszínen meg lehetett tenni, megtette Dani Fruzsina orvos, aki maga is megsérült a hét eleji afganisztáni orvtámadásban. A főhadnagy vasárnap Kecskeméten azt is elmondta, amikor magához tért, látta, hogy a mellette ülő két katonatársa súlyos fejsérülést szenvedett.

Dani Fruzsina az Afganisztánban meghalt Pappné Ábrahám Judit hadnagy koporsójának katonai tiszteletadással történt fogadása után a Kecskeméti Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón idézte fel a hajnali támadás részleteit.
    
Mint mondta, a táborból hétfőn hajnalban indultak, majd röviddel az elindulás után rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell a gépjárművekkel. Egy nagy robbanásra emlékszik - tette hozzá -, majd utána pár másodpercig nem tudta, mi történt. Amikor magához tért, észrevette, hogy mellette két társa súlyosan megsérült. Megpróbálta megvizsgálni őket, hogy mi történt velük, s annyit tudott megállapítani, hogy mind a ketten nagyon-nagyon súlyosan megsérültek. Mivel szűkös volt a hely, nem fért igazán hozzájuk. Azon kívül, hogy súlyosan megsérültek, mind a ketten a fejükön, mást nem tudott megállapítani - számolt be a történtekről. Amit tudott, ott a helyszínen megtette - mondta, hozzátéve, a gépjármű folyamatosan mozgásban volt.
   
A gépjárműben öten ültek: elöl a gépkocsivezető és a parancsnok, hátul pedig hárman. A támadás következtében a főhadnagy mellett ülő Pappné Ábrahám Judit meghalt, míg hárman megsérültek. Egyedül a gépjármű vezetője nem szenvedett sérülést.
   
Dani Fruzsina főhadnagyon több sérülés látszott: kezét repeszdarabok által okozott sérülések borították, hüvelykujja műanyag rögzítőkötésben volt. Elmondása szerint több repeszdarab van a testében, melyeket a következő hetekben távolítanak el.
   
Az orvos a Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hálával emlékezett a gépkocsivezetőre, illetve a gépkocsiparancsnokra: lélekjelenlétüknek köszönhető - mondta - hogy el tudták hagyni a veszélyes zónát.
   
Dani Fruzsina beszámolt arról: a helyszíni ellátás után visszaszállították a magyar táborba, melynek területén egy előretolt amerikai sebészeti egység működik. Ide vitték a sérülteket, majd másnap átszállították őket a német tábori kórházba. Mindkét helyen az ott szolgálatot teljesítő magyar orvosok kezelték a sebesülteket.
   
Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: "Büszkeséggel tölt el, hogy katonáink az aljas merénylet és orvtámadás bekövetkezése után azonnal teljesítették a kötelességüket". A főhadnagy katonai és orvosi esküjéhez híven megtette, ami tőle telt - hangsúlyozta a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!