Belföld

2010.09.14. 12:20

A kis patakok nagy veszélyt jelentenek - Záportározók építését tervezik Vasban

Tavaly nyáron nem csak a Rába áradása jelentett gondot a megyében, hanem több kisebb vízfolyás is megáradt, s okozott károkat a hirtelen lezúduló csapadék.

Erős D. Zoltán

A közelmúltban az ország több területén okozott problémát a rövid idő alatt  lehulló óriási csapadékmennyiség, ennek következtében a kisebb vízfolyások is úgy megáradtak, hogy lakott területeket öntöttek el. Ezek az események ismételten a megelőzés szükségességére irányították rá a figyelmet.

1999-ben, majd 2003-ban a vízügyi szolgálat országosan felmérte és feltárta a dombvidéki záportározási lehetőségeket azokban a térségekben, ahol a nagy intenzitású esők hatására az árhullámok települést, vagy egyéb értékes területet veszélyeztetnek.

A felmérés Vas megyére is elkészült, így a következő leginkább veszélyeztetettnek ítélt falvaknál javasolta tározó megépítését: Rönök, Gasztony, Alsószölnök, Szakonyfalu, Csörötnek, Magyarlak, Rábagyarmat, Kondorfa, Hegyhátsál, Nagymákfa, Kisrákos, Viszák, Bérbaltavár, Kőszegdoroszló, Cák, Győrvár.

A vízügyi szakemberek szerint a záportározó kiépítésével és működtetésével számos lokális káresemény megelőzhető lenne. Így például, ha Rönök illetve Rábagyarmat feletti patakszakaszon rendelkezésre állt volna tavaly a  záportározó, akkor nem önti el a víz a falut.

A záportározó építési program azonban a megfelelő szakmai előkészítettség ellenére a mai napig nem indult el, mivel sem költségvetési, sem uniós forrás nem állt rendelkezésre.  A további károk megelőzése  érdekében rendkívül fontos lenne a záportározási program mielőbbi elindítása. Ennek szakmai előkészítését és felügyeletét a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vállalná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!