Belföld

2010.09.20. 11:37

Dalai láma: a magyarok legyenek optimisták és dolgozzanak keményen

Címkék#dalai láma

A dalai láma hétfőn a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt üzente a magyaroknak: legyenek optimisták és dolgozzanak keményen, és problémáikat meg fogják tudni oldani.

MTI

"Úgy hallottam, hogy gazdasági problémákkal küzdenek, ne siránkozzanak, dolgozzanak keményen és optimizmussal, az élet nem egyszerű" - fogalmazott a tibeti vallási vezető.
   
Azt mondta, szembe kell nézni a gondokkal. A politikusoknak is megvan a felelősségük, és ha nem jól intézik az ügyeket, az embereknek élniük kell a szólás szabadságával, bírálják őket - biztatta a magyar közvéleményt.
   
Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma felidézte, hogy 1956-ban, amikor brutálisan vérbe fojtották a magyarok szabadságharcát, bár fizikai értelemben messze, Tibetben volt, "erős aggodalmat és törődést fejlesztett ki magában Magyarország iránt".
   
Egyik alapvető elkötelezettségeként beszélt arról: minden lehetséges alkalommal felszólal az alapvető emberi minőségek védelmében, terjeszti az emberi jóságot. "Fontos, hogy belássuk: az emberi jóság lehet a belső béke forrása, amely belső erőt kölcsönöz, ennek köszönhetően pedig áttetsző módon tudunk megnyilvánulni" - mondta, és hozzátette, hogy mindez megteremti azt a barátságot, amelyet az emberek egymástól elvárnak. "Ilyen baráti viszonyulásra kell törekednünk" - szögezte le.
   
Kína Tibet-politikáját keményvonalasnak, merevnek minősítette. Szerinte a kínai vezetőknek előbb-utóbb be kell látniuk, hogy el kell kezdeniük egy "bizonyos szintű politikai liberalizációt", máskülönben elvesztik a világ bizalmát. "Én optimista vagyok" - mondta, és kifejezte, reménye szerint valamikor visszatérhet majd Tibetbe és kínai útlevele lesz. Kifejtette, olyan megoldásra kell törekedni, amely a tibeti nép és Kína számára egyaránt elfogadható.
   
A gazdasági világválság négy fő okának a kapzsiságot, a spekulációt, a tudatlanságot és a félelmet nevezte. Rámutatott, hogy ezek emberi érzelmek, beidegződések, "tehát a gazdasági válságnak érzelmi okai vannak". Hangsúlyozta: még a gazdasági élet szereplőinek is tisztességesen és őszintén kell eljárniuk. Megítélése szerint a tanulságokat levonva, a válságnak pozitív hozadéka is lehet.
   
A dalai láma elmondta: nagy örömére szolgált, hogy buddhista tanításokat tarthatott Magyarországon, megoszthatta gondolatait és tapasztalatait a szélesebb nyilvánossággal. Nagyra értékelte, hogy a parlamentben magyar képviselőkel és politikusokkal találkozhatott, egyúttal köszönetét fejezte ki azoknak a személyeknek - és mint mondta, rengetegen vannak ilyenek -, akik törődést és érdeklődést mutatnak Tibet ügye iránt.
   
A tibeti vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a Lehet Más a Politika (LMP) meghívására látogatott a Parlamentbe. Szabó Tímea (LMP) a dalai lámával közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: ha Kína valóban elismert nagyhatalom akar lenni, tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!