Belföld

2010.09.21. 13:47

ENSZ BT-tagságra pályázik Magyarország

A Magyar ENSZ Társaság főtitkára szerint nagyon intenzív kampányt kell folytatnia Magyarországnak ahhoz, hogy a 2012-2013-as időszakra elnyerje az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagságát; más jelöltek már megkezdték országuk népszerűsítését.

MTI

Gömbös Ervin az MTI megkeresésére kedden közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja mellé tíz nem állandó tagot választanak, amelyek két évig tölthetik be a pozíciót. A 2012-13-as időszakra a régióból négy ország pályázik: Magyarország mellett Szlovénia, Azerbajdzsán és Grúzia. A tagjelölteken múlik, sikerül-e meggyőzniük az ENSZ-közgyűlés 192 tagállamát jövő őszig, amikor eldől, melyik ország kap helyet a BT-ben - fogalmazott a főtitkár.
   
Utalt arra, hogy Szlovénia valószínűleg már régen megkezdte a kampányát, amelyet nagyban segít, hogy Danilo Türk államfő ismert személyiség az ENSZ-ben: korábban főtitkárhelyettes volt. Hozzátette: ezzel szemben Magyarország csak most kezdi meg igazán a kampányt, arról ugyanis nem tud, hogy például Sólyom László korábbi köztársasági elnök külföldi útjai alkalmával kampányolt volna ez ügyben.
   
Az esélyeket latolgatva a főtitkár úgy vélekedett: jól felépített, határozott kampányra van szükség, amely igen költséges is; nem elég csak leveleket írni a tagállamoknak vagy meggyőzni az ENSZ-nagyköveteket. Mint mondta, Ausztria, amely 2009-2010-ben tagja a BT-nek, annak idején egyetemi professzorok vezetésével diákcsoportokat küldött több fejlődő országba, s azokat magas szintű vezetők fogadták.
   
Gömbös Ervin megjegyezte: nem szabad elfelejteni, hogy mindegyik tagállamnak egyetlen szavazata van, tekintet nélkül a lélekszámára és a méretére: a 11 ezer lakosú Tuvalu voksa ugyanannyit ér, mint az 1,3 milliárd lakosú Kínáé.
   
A 2011 első félévében esedékes EU-elnökség ugyan kétségtelenül kedvezően befolyásolja majd Magyarország megítélését, de több fejlődő államot nem ér el ennek a vállalásnak a hatása - állapította meg a főtitkár.
   
Mint felidézte, Magyarország már kétszer tagja volt a BT-nek - 1968-69-ban és 1992-93-ban -, Szlovénia viszont csak Jugoszlávia tagköztársaságaként, Azerbajdzsán és Grúzia pedig még a Szovjetunió keretében lehetett részese a testület munkájának.
   
Az ENSZ BT a békét és biztonságot veszélyeztető kérdésekben, nemzetközi viszályok ügyében ül össze, megszabhatja a konfliktusok békés rendezésének alapelveit, valamint adott esetben a tűzszünet irányelveit dolgozza ki és a békefenntartó erők küldéséről határoz - közölte Gömbös Ervin.
   
Hangsúlyozta, hogy ha Magyarországnak sikerül elnyernie a tagságot, részesévé válhat ezeknek a döntéseknek, amelyek "globális szinten a béke és biztonság legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak", befolyása, tekintélye és nemzetközi megítélése pedig nagy mértékben nőne.
   
Martonyi János külügyminiszter az ENSZ közgyűlésének 65. ülésszaka alkalmából keddtől látogatást tesz New Yorkban, ahol több kétoldalú találkozót is lebonyolít. A szaktárca tájékoztatása szerint ezek egyik kiemelt témája lesz a 2012-13-as időszakra benyújtott magyar biztonsági tanácsi pályázat népszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!