Belföld

2010.09.22. 14:29

Schmitt Pál ismertette a BT-taggá választás esetén követendő magyar politikai alapelveket

Schmitt Pál köztársasági elnök New Yorkban kedden az üzbég, majd a macedón államfővel folytatott megbeszélést, amelyeken fontos hangsúlyt kapott Magyarországnak az törekvése, hogy a 2012-2013-as időszakra ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjává válasszák.

MTI

A magyar államfő Iszlam Karimov üzbég és Gjorge Ivanov macedón elnöknek - miként más New York-i tárgyalópartnereinek is - átnyújtotta azt a hivatalos dokumentumot, amely ismerteti annak az értékalapú politikának az alapelveit, amelyet Magyarország BT-tagként érvényesíteni akar.

 

A dokumentum leszögezi, hogy a magyar kormány síkraszáll a jogállamiság és a hagyományos értékek harmonizálása, a kulturális és a vallási sokszínűség védelme, az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme, valamint a női egyenjogúság és a társadalmi kohézió közötti harmónia megteremtése mellett.

Magyarország szorgalmazza, hogy a nemzetközi élet problémáinak orvoslásakor egyaránt vegyék figyelembe a kis, a közepes és a nagy országok érdekeit.

A Magyar Köztársaság megerősíti a leszerelés melletti elkötelezettségét, és biztosítja partnereit, hogy továbbra is részt vesz és szerepet vállal a nemzetközi békefenntartó műveletekben.

 

A dokumentum hangsúlyozza az egészségvédelem, az oktatás és a sport előmozdításának szükségességét és leszögezi, hogy a magyar fejlesztéspolitika továbbra is messzemenőkig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait. Magyarország BT-tagként megkülönböztetett figyelemmel viszonyul majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a zöld gazdaság fejlesztésének kérdéséhez - hangsúlyozza a memorandum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!