Belföld

2010.10.22. 22:37

2400-an lájkolják Ferencet: megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció platformja

Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja pénteken Budapesten; a szerveződést Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök vezeti.

MTI

A platformba belépő szocialista párttagok internetes szavazatai alapján alelnöknek Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakuló rendezvényen, amelyen bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe eddig 2.400-an jelentkeztek felvételért.
   
A Szent István parkban felállított sátorban több százan gyűltek össze, köztük szocialista politikusok, jelenlegi és volt országgyűlési képviselők: Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József és Gál Zoltán.
   
A platform alakuló eseményén részt vett Mesterházy Attila pártelnök is. Az elsőként felszólaló Vitányi Iván ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: ez jelképezi, hogy "együtt vagyunk, de nem jelenti azt, hogy nem kritizáljuk egymást".
   
A rendezvényen közéleti személyiségek is megjelentek, köztük Vágó István televíziós műsorvezető, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró, Debreczeni József közíró, és Bálint György kertészmérnök. Ott volt Bauer Tamás és Iványi Gábor korábbi szabad demokrata képviselő.
   
Vitányi Iván azt mondta, nem véletlen, hogy a forradalom előestéjének évfordulójára szervezték az alakuló rendezvényt, mivel 1956 örökösének tekintik magukat és ma is vállalják Nagy Imrét. Bejelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Társulás 25 fős vezetőségéből húszan már az új platform tagjai.
   
Molnár Csaba a platform másik alelnöke arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kell szabadulnia az elmúlt években ráaggatott igaztalan címkéktől, melyek megmérgezték a párt politikáját és a Fidesz folyamatos sulykolása miatt sok szocialista már-már el is hitte a hamis valóságot. Hozzátette: leginkább a neoliberális stigma égett rájuk, de szerinte a szocialista kormányok intézkedései bizonyítják, hogy nem árulták el a szociáldemokrácia eszméit. Hazug szembeállításnak nevezte az is, hogy a baloldal korrupt, a jobboldal viszont hótiszta.
   
Úgy látja, az elmúlt években részben emiatt az MSZP-n belül divattá vált "a köldöknézés, és a lehajtott fejjel járás".
   
"Közös hibánk, hogy nem álltunk be az elmúlt nyolc évben a kormányunk politikája mögé" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott, gyávák voltak és ezért elnyerték a méltó büntetésünket tavasszal és ősszel is.
   
Molnár Csaba leszögezte: a mai nappal vége van az ok nélküli szégyenkezésnek, arra törekszenek, hogy a baloldaliak büszkén vállalják értékrendjüket. Hangsúlyozta, tanulni kell a hibáikból, ezért az MSZP-ben politikai erkölcsi, szervezeti, irányítási és finanszírozási rendszerváltásra van szükség.
   
A Szent István park bejáratánál néhányan tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen, rendbontás nem történt.
   
A volt kormányfő az MSZP elnökségének október 5-i ülésén jelentette be platformalapítási szándékát. Az MSZP alapszabálya szerint párttagok szabadon létrehozhatnak platformokat, amelyek politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportok. A platformhoz csak párttagok csatlakozhatnak, egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.
   
Az országos elismerésre igényt tartó platformok kérelmüket - működési alapelveiket, a legalább 300 tag meglétét és a platform nevében eljáró képviselőik megválasztását, valamint programjukat és a szervezeti felépítésüket igazoló okiratokkal együtt - benyújtják az országos elnökséghez, amely véleményével ellátva továbbítja a kérelmet az MSZP választmánya felé. Országos platform az, amelyet az MSZP választmánya annak nyilvánít. Gyurcsány Ferenc múlt szombaton a választmány előtt már ismertette is a platformra vonatkozó elképzeléseit.

 

OLDALTÖRÉS: Gyurcsány: országos népi kezdeményezés az új alkotmányról


Gyurcsány: országos népi kezdeményezés az új alkotmányról


Gyurcsány: országos népi kezdeményezés az új alkotmányról


Gyurcsány: országos népi kezdeményezés az új alkotmányról

Országos népi kezdeményezést indít a Demokratikus Koalíció platform annak érdekében, hogy az Országgyűlés bocsássa népszavazásra az új alkotmányt - jelentette be Gyurcsány Ferenc pénteken.

A volt pártelnök-miniszterelnök - aki a majdnem egyórás beszéde alatt többször is vastapsot kapott - a platform alakuló rendezvényén ezt azzal indokolta, hogy az alkotmányról a nép akar dönteni. Hangsúlyozta: nem ismerik el a Fidesz jogát arra, az emberek megkérdezése nélkül készítsen új alkotmányt.
   
Gyurcsány Ferenc azt kérte az MSZP-től, hogy ne vegyen részt a továbbiakban az új alkotmány előkészítésében. "Ne asszisztáljunk a miniszterelnök blőd eszmei, hatalmi ámokfutásához" - javasolta.
   
Kiemelte: nem kérnek az Orbán Viktor által elképzelt új alkotmányból, amely a központi kormányzati és miniszterelnöki hatalom koncentrálására épül, dicsőíti a Szent Korona-tant, az ember nagyszerűsége helyett az isteni gondviselésre építi a haza jövőjét, valamint választójogot kíván adni azoknak, akik nem vesznek részt a közteherviselésben.
   
Szavai szerint a miniszterelnök elfut a problémák elől, azokat a jövőbe tolja, nem tud és nem mer szerkezetátalakító intézkedéseket hozni, ezek helyett inkább lesöpri a padlást.
   
"Orbán Viktor sikkaszt és hazudik" - értékelte a kormányfő a magán-nyugdíjpénztári tagdíjutalás felfüggesztése kapcsán elhangzott szavait. Mint mondta, sikkasztás az, ha valaki a más pénzével a sajátjaként bánik.
   
Jelezte, támogatják az MSZP által pénteken bejelentett népszavazási kezdeményezéseket és bejelentette, hogy megtámadnak az Alkotmánybíróságon minden olyan törvényt, amelyben a kormány hozzányúl az emberek magán-nyugdíjpénztári befizetéséhez. A szocialista politikus közölte, hogy ilyen esetekben megszámlálhatatlan mennyiségű pert indítanak a kormányfő ellen.
   
Gyurcsány Ferenc alávaló dolognak nevezte mások padlásának a lesöprését, de ennél rosszabbnak, ocsmány dolognak tartja az így szerzett pénz elosztását a jómódúak között.
   
Álláspontja szerint muszáj szólni Orbán Viktornak, hogy amit most csinál, abból 2012-től iszonyatos hiány lesz a költségvetésben, mert néhány év átmeneti bevételeiből vállal hosszú távú kötelezettségeket. "Magyarország a költségvetési pokol irányába megy, mert a miniszterelnök nem hajlandó egy-két évre előre tekinteni és ragaszkodik őrült fantazmagóriájához" - fogalmazott.
   
Szerint Orbán Viktor kormánya "nem tehetségtelen" szemfényvesztésben, nacionalizmusban, bűnbak keresésben, gyűlöletkeltésben, hagymázas és bornírt szabadságharc hirdetésében. Ugyanakkor a kabinetből hiányzik az alázat, a méltányosság, a mértéktartás, a demokratikus szellem, az európai kulturáltság, a realitásérzék, a szakértelem, a kormányzóképesség, a tisztesség és a humorérzék.
   
"Hazánknak önmaga nagyságától elszédült bumfordi kormánya van, amely mögött Európa jobb klubjaiban összesúgnak, és azt mondják: itt vannak az új barbárok" - hangoztatta.
   
Gyurcsány Ferenc úgy látja: Orbán Viktor és kormánya szembefordul a szabadság húszéves rendszerével és le akarja váltani a harmadik köztársaságot. Beszédében azt kérte a platform tagjaitól, utasítsák vissza az új rendszerváltozást, legyenek a szabadság apostolai, győzzék meg az embereket arról, hogy ne féljenek a húsz évvel ezelőtt megszerzett szabadságtól és ne visszafelé keressék az útjukat.
   
Kiemelte: ahhoz, hogy megvalósuljon a céljuk - a szabad, igazságos és demokratikus Magyarország - erősnek kell lenniük, szükségük van az ügyükért harcolókra, illetve az ügyüket vállaló pátra. Ma nincs ilyen párt Magyarországon - vélekedett.
   
Hozzátette: "félig egyetért" azokkal, akik úgy gondolják, hogy új pártra van szükség, de hangsúlyozta, hogy az új platform nem egy újonnan alapított párt. Ezt azzal indokolta: a velük egyetértők már most is egy helyen vannak, az MSZP-ben vagy annak környékén, ezért inkább a pártot kell átalakítani egy tekintélyes befogadó politikai otthonná.
   
Mint mondta, árulás lenne új pártot alapítani, ráadásul a kormány is boldog lenne, hogy tovább tudta darabolni a demokratikus oldalt.  Emlékeztetett arra: Orbán Viktor akarta, de nem tudta felmorzsolni a baloldalt, és vereséget mért ugyan az MSZP-re, de nem győzte le a hitüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!