Belföld

2010.10.01. 11:29

Budaházy felmentését kérte ügyvédje az ítélőtáblán

Felmentést kért a védő a négy évvel ezelőtti írásai miatt államellenes bűncselekményekkel vádolt Budaházy György ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken.

MTI

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd - aki a Jobbik országgyűlési képviselőjeként a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke - több órás védőbeszédében hosszan részletezte és politikailag értékelte az elmúlt évek eseményeit, így többek között a 2006. őszi történéseket, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülését, az MTV-székház ostromát, a "megtorlásokat", majd kitért az unió és a parlamenti demokráciák válságjelenségeire és a globalizációra is.
   
Az ügyvéd többször hivatkozott a parlamenti albizottság munkájára. Kifejtette, hogy az őszödi beszéd kiszivárgása nem volt véletlen, az elmúlt években "ördögi játszma folyt az országban, melynek célja Magyarország gyarmatosításának csúcsrajáratása" volt, szétverték az egészségügyet, az oktatást, az "SZDSZ pedig erőszakos törpepárt, amelynek a nemzet ítélőszéke elé kell állnia".
   
Az állami szervek 2006. őszi fővárosi zavargások kapcsán tett lépéseit "megtorlásnak", rendőrségi "embervadászatnak" minősítette Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint ezt "még Rákosiék sem merték csinálni". Az ügyvéd szerint ezek az események "adtak ihletet" Budaházynak, hogy megírja és interneten közzé tegye 2006 ősze és 2007 tavasza között a vád tárgyává tett írásait.
   
Gaudi szerint "koncepciós eljárás" folyik védence ellen, és "elképesztő, hogy egy közéleti vitát a büntetőbíróságon akarnak lefolytatni (...), s ezzel olyan helyzetbe hozzák a bíróságot, hogy politikai szakkérdésekben kell döntenie".
   
A váddal ellentétben Budaházy egyáltalán nem akarta az alkotmányos rendet fenyegetni, csupán alkotmányos jogait gyakorolni, a "joghelyreállítás", a történelmi alkotmány visszaállításának célja vezette, mint mindig a történelem során a magyar szabadságküzdelmeket - mondta a védő. Gaudi szerint, aki fenyegeti a "globalizációs világrend építését", azt nem hagyják szóhoz jutni, az ilyen vélemények csak alternatív hírforrásokon át juthatnak el a nyilvánossághoz, mint például a Szent Korona Rádió vagy a kuruc.info.
   
A védő szerint az eljárásban korábban a Fővárosi Bíróságon meghozott elsőfokú felmentő ítélet a helyes döntés, erre az álláspontra kellene helyezkednie a megismételt eljárásban másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblának is.
   
Budaházyt az ügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolja, mert a férfi írásaiban a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására, a főváros blokádjára és más erőszakos cselekményekre buzdította híveit.
   
A más ügyben több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.
   
A pénteki tárgyaláson a védőbeszédek után sor kerülhet az ügyész válaszára és az utolsó szóra.

Ezek is érdekelhetik