Belföld

2010.10.15. 20:46

Szijjártó: a kormány senkit nem kényszerít az állami nyugdíjrendszerbe

A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány senkit nem fog belekényszeríteni az állami nyugdíjrendszerbe, mindenki szabadon dönthet arról, hogy mely típusú pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát.

MTI

Szijjártó Péter péntek este, nem sokkal a kormányülés befejeződése előtt a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta, a kormány el fogja ismerni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, majd megismételte: senki nem járhat rosszul. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a nyugdíjak megvédése mellett.
   
Ezzel kapcsolatban kifejtette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer kockázatos, az elmúlt időszakban a pénztári alapok "rendkívüli" veszteségeket szenvedtek el a válság miatt. Ilyen bizonytalan időszakokban az állami nyugdíjrendszer a biztonságos - hangsúlyozta.
   
Szijjártó Péter beszélt a jövő évi válságadókról is, mint mondta: a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal. A jogszabály-tervezetet a nemzetgazdasági miniszter fogja beterjeszteni a parlament elé, és a házszabálytól való eltéréssel már hétfőn döntés születhet róluk. A tervezet részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök beszél napirend előtti felszólalásában - tette hozzá.
   
Orbán Viktor szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Beszélt arról is, hogy új válságtervet kell elindítani, és a bankadó után további válságadókat vezet be a kormány a távközlési és telekommunikációs szektorra, az energiaszektorra és a kereskedelmi láncokra vonatkozóan.
   
Szijjártó Péter a köztelevízió hírműsorában elmondta, hogy a kormányülésen általánosságban foglalkoztak a 2011-es adótörvényekkel. Hozzátette, a nemzetgazdasági miniszter szombaton délig beterjeszti a 2011-es adótörvény-javaslatát az Országgyűlésnek. Emlékeztetett: jövő évtől 16 százalékos, egykulcsos, arányos adórendszer lesz, ami nagy arányban ismer el a gyermeknevelés költségeit.
   
A szóvivő azt mondta, a 2011-es költségvetésről nem tárgyaltak a kormányülésen. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére létrehozott Magyar Kármentő Alapba eddig több mint 300 millió forint érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!