Belföld

2010.11.05. 15:16

Elszámoltatás: KEHI-feljelentés világkiállítás- és Omninvest-ügyben

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja körüli ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt - közölte Papcsák Ferenc pénteken.

MTI

A leköszönő elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatóján tudatta azt is, hogy a H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. ügyében szintén feljelentést tesz a KEHI. Részjelentés készült kaszinóügyben is.

Papcsák Ferenc a játékkaszinók alapítására, működésére kiírt koncessziós pályázatok, majd a megkötött szerződések ügyében zajló KEHI-vizsgálattal kapcsolatban elmondta: az ellenőrzés a bezenyei kaszinóberuházásra, a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projektre és a Sukoróra tervezett King,s City-re terjed ki.
   
A KEHI részjelentése szerint a játékkaszinókra vonatkozó jogszabályi környezetet a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány éveken keresztül a vizsgált kaszinóprojektek befektetői igényeinek figyelembe vételével, egyes esetekben jogszabályba ütköző módon, az állami érdekekkel ellentétesen alakította - ismertette a fideszes politikus, hozzátéve, hogy a játékadó mértékének - beruházói lobbizás eredményeként történő - nagyarányú csökkentésével a költségvetési érdekek jelentősen sérültek.
   
A kormány az Álomsziget- és a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn - folytatta, hangsúlyozva, hogy a kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt - mondta.
   
A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjáról szólva Papcsák Ferenc kifejtette: az expón való részvétel legfeljebb 3,2 milliárd forint költséggel járhatott; ebből egy kétszintes, kétezer négyzetméteres hasznos alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, ám csupán egy egyszintes, ezer négyzetméteres pavilon épület fel.
   
Emlékeztetett arra, hogy a kínai szervezőbizottság a résztvevő országok számára komplex szolgáltatásokat biztosított volna helyi cégekkel, így például kivitelezési, üzemeltetési és kommunikációs feladatok elvégzésére. Az akkori magyar kormány azonban nem használta ki ezt a lehetőséget, inkább alvállalkozókat bízott meg. A KEHI 102 ilyen céget tárt fel. (Az expórészvétellel kapcsolatos feladatokat többségében végül mégis azok a kínai cégek végezték el, amelyeket a szervezők javasoltak - közölte a távozó kormánybiztos.)
   
Mint mondta, a világkiállításra kiírt közbeszerzési eljárást "előre megbeszélten" a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyerte el. A Miniszterelnöki Hivatal képviseletében a miniszterelnöki megbízott olyan szerződést kötött a Genexpo ügyvezetőjével, amely nem tartalmazott részletes költségvetést, ezzel pedig lényegében ellehetetlenítették a szerződés teljesítésének ellenőrzési lehetőségét. A Genexpo mint fővállalkozó többnyire olyan cégekkel kötött alvállalkozói szerződést, amelyek az ügyvezető ismeretségi, rokoni és tulajdonosi köréhez tartoztak - fejtette ki. Papcsák Ferenc tájékoztatása szerint a KEHI szakemberei a Genexpóval kötött szerződés teljesítésével kapcsolatban olyan visszásságokat tártak fel, mint például egy 800-850 forintos áron megvásárolható izzó darabonként 13 ezer forintért való beszerzése.
   
Mindezek alapján a KEHI elnöke feljelentést a legfőbb ügyészségen hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt - jelentette be.
   
A H1N1 elleni vakcinával kapcsolatban Papcsák Ferenc azt közölte, hogy az oltóanyag kifejlesztésének ellenőrzése során több mint kétmilliárd forint felhasználásával kapcsolatban állapított meg szabálytalanságot a KEHI-vizsgálat. Megjegyezte, hogy a kétmilliárdos támogatásról szóló döntés úgy született, hogy már a pályázat kiírását megelőzően az akkori szocialista kormány támogatásáról biztosította az Omninvest Kft.-t. A támogatott cél viszont végül nem valósult meg. A KEHI büntetőfeljelentést tesz az Omninvest-ügyben is - közölte a leköszönő kormánybiztos, megjegyezve, hogy "a KEHI munkájának köszönhetően" az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.
   
Papcsák Ferenc a tájékoztatón elköszönt, ugyanis a továbbiakban - mivel megválasztották Zugló polgármesterévé - összeférhetetlenség miatt nem töltheti be a kormánybiztosi tisztséget. Az új elszámoltatási kormánybiztos Budai Gyula.

OLDALTÖRÉS: Budai: már az Álomsziget sem kiemelt beruházás

 

 

 

Budai: már az Álomsziget sem kiemelt beruházás

Csütörtöktől már nem kiemelt beruházás a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett, Álomsziget nevű projekt - közölte Budai Gyula, az új elszámoltatási kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az évek óta húzódó, 400 milliárd forint értékű és eddig kiemelt beruházásnak minősülő Álomsziget-projekttel a Hajógyári-sziget területének több mint egyötödét beépítenék, a kaszinóváros mellett szállodákat és konferenciaközpontot is létesítenének.

Budai Gyula hozzátette azt is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta a titkosítást a projekt ügyében, amelyet Veres János volt pénzügyminiszter tíz évre rendelt el. Ígérete szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák ezeket az iratokat. Úgy véli, vélhetően ezek azért voltak titkosítva, mert tíz év az elévülése annak a bűncselekménynek, amely az ügy mögött meghúzódik.
   
(A kabinet szeptemberben helyezte hatályon kívül a Sukoróra tervezett, King,s City nevű kaszinóprojektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet.)
   
Budai Gyula a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a leköszönő elszámoltatási kormánybiztosnak, Papcsák Ferencnek hálás lehet a magyar társadalom az elvégzett munkájáért. Hangsúlyozta, továbbviszik és befejezik az elszámoltatást.

A további ügyeket firtató kérdésre Budai Gyula emlékeztetett: kiemeltnek tekintik a Malév ügyét, a moszkvai külkereskedelmi központ értékesítését, valamint a PPP-beruházások, így például az M6-os autópálya építésének vizsgálatát. Utóbbival kapcsolatban Papcsák Ferenc kiemelte az előnytelen, jogellenes PPP-szerződések újratárgyalásának, felbontásának szükségességét.
   
A távozó kormánybiztos további két ügyet említve kifejtette: a MÁV-hoz felvették egy olyan belső ellenőrt, akinek a személye garancia a munka intenzitására. Ezzel összefüggésben áttekintik a kormányzati negyedre elköltött 14 milliárd forint sorsát, valamint a MÁV Cargo privatizációját

OLDALTÖRÉS: A Genexpo 2010 Hungary Kft. közleménye

A Genexpo 2010 Hungary Kft. közleménye

A Genexpo 2010 Hungary Kft. közleménye

A Genexpo 2010 Hungary Kft. közleménye

Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos állításainak cáfolata
   
Legnagyobb sajnálatunkra Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos utolsó sajtótájékoztatóján ismételten megalapozatlan kijelentéseket tett a Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjával kapcsolatban.
   
Ezek közül a leglényegesebb a pavilon alapterületére és kialakítására vonatkozott. Kétszintes, kétezer négyzetméteres pavilon sehol, semmilyen tervben, előzetes elképzelésben - az érvényes szerződésről nem is beszélve! - nem szerepelt. A Papcsák Ferenc által említett állítólagos pavilon tervéről egyetlen dokumentum sem tanúskodik.
   
Arról viszont igen - amit a jelek szerint a volt kormánybiztos nem ismer - hogy a pavilon előkészítéséről, tervezéséről, kivitelezéséről és üzemeltetéséről részletes költségtervezet készült, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal is elfogadott. A munkálatok mindvégig ennek megfelelően folytak - vagyis nem igaz az a kijelentés sem, hogy a pavilonnal kapcsolatos teljesítések ellenőrzését ezen költségterv hiányában nem lehet(ett) elvégezni. (Ezen költségterv alapján végezte egyébként vizsgálatát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is!)
   
Végezetül a lámpák ügye: 2010. szeptember 2-án kelt helyreigazítási kérelmünkben (a helyreigazítási kérés vonatkozó részét lásd a mellékletben) fényképek segítségével bemutattuk a különbséget egy normál, néhány száz forintba kerülő izzó és a pavilonban alkalmazott LED-es fényforrás között. Ezt a korrekciót az "izzó-üggyel" elsőként foglalkozó Hír TV - kérésünk ellenére - azóta sem (!) közölte, s a nyilvánvaló különbségeket figyelmen kívül hagyó állításokat a volt kormánybiztos most újból, változatlan tartalommal megismételte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!