Belföld

2010.11.29. 21:32

Ügyvédi kamarai tagság: szigorodó feltételek

Jövő évtől szigorodnak az ügyvédi kamarai tagság feltételei. Az Országgyűlés hétfőn a kormánypártok támogató szavazatával, 258 igen vokssal, 60 nem ellenében, 44 tartózkodás mellett döntött az ügyvédekről szóló törvény módosításáról; a jogszabály tervezetét Vitányi István (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) terjesztette a parlament elé.

MTI

A törvénymódosítás értelmében a jövő év elejétől a kamarai tagság feltétele legalább egy év ügyvédi, ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlat is a hatályban levő követelmények mellett. (Az eredeti javaslat az ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlatot írta elő követelményként, az egyéves ügyvédi gyakorlat módosító indítvánnyal került a szövegbe.)
   
Az előterjesztők indoklásukban azt írták: a jelenleg hatályban levő szabályok alapján a jogi szakvizsga megszerzését követően a kamarába fellehet venni ügyvédként azt is, aki ténylegesen nem szerzett gyakorlatot az ügyvédi hivatásban; a tapasztalatok szerint azonban szükség van az ügyvédek iránti magasabb szakmai elvárásokra.
   
Megjegyezték azt is, hogy az ügyvédi hivatás magas szintű végzéséhez elengedhetetlen a komplex tudás, amit csak a gyakorlati készségek megszerzésével lehet elsajátítani.
   
A törvénymódosítás 2011. január 1-jén lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!