Belföld

2010.12.21. 16:27

Éjjel a Parlamentben - Durván elküldte képviselőtársát Varga László

A Fidesz elvárja, hogy pártja szólítsa fel a parlamenti mandátumáról való lemondásra Varga László szocialista képviselőt, aki éjszaka bekiabálásával megsértette a Ház tekintélyét.

MTI

A fideszes Ágh Péter keddi sajtótájékoztatóján kiosztotta az országgyűlési jegyzőkönyv munkapéldányának egyik oldalát. Eszerint keddre virradó éjjel fél háromkor, miután az előterjesztő azt kezdeményezte, hogy zárják le a sztrájktörvény módosításának általános vitáját, Varga László, az MSZP képviselője azt mondta: "Hát, ilyet a világ nem látott", majd a Fidesz egyik politikusának - a jegyzőkönyvben nem rögzített - közbeszólására úgy reagált, hogy "elmész te a picsába, vigyázzál magadra!"
   
Ágh Péter szerint ezek a kijelentések méltatlanok az Országgyűléshez, a parlament tekintélyének helyreállítása pedig megkívánja, hogy Varga Lászlót pártja lemondásra szólítsa fel. Hozzátette: e véleményüket a házbizottság rendkívüli, a bekiabálás miatt keddre összehívott ülésén is ismertették.
   
A fideszes politikus úgy fogalmazott: bár a szocialisták stílusát, modorát ismerve nincs csodálkoznivaló Varga László szavain, az MSZP-nek be kell látnia, hogy ez a hangnem tűrhetetlen, és aki megbecsteleníti az Országgyűlést, annak nincs helye benne. Arra is kitért, hogy Varga Lászlónak példát kellene vennie Arnóth Sándorról, aki az előző ciklusban, miután "nem az elvárható módon nyilvánult meg" az Országgyűlésben, lemondott mandátumáról. (A Fidesz képviselője 2008 szeptemberében azt kiabálta az ülésteremben beszélő Iváncsik Imre nemzetbiztonsági államtitkárnak, hogy "Lógni fogsz!".)
   
Keddre virradó éjszaka a parlamentben Jakab István ülésvezető elnök kevesebb mint egy óra tárgyalási idő után bejelentette: mivel minden frakciónak alkalma volt elmondani álláspontját, az előterjesztő kezdeményezte a sztrájktörvény módosításáról szóló általános vita lezárását. Az Országgyűlés ezt a kormánypártok szavazatával jóváhagyta.
   
Varga László közbeszólása után az előterjesztő Kontur Pál (Fidesz) arra szólította fel a szocialista képviselőt, hogy a Ház méltóságát sértő szavai miatt kérjen bocsánatot, míg Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője arra kérte, ismételje meg szavait a plénum előtt is.
   
Varga László elnézést kért a szavaiért, de jelezte, hogy azok tartalmát fenntartja. Az MSZP politikusa az MTI kérdésére még éjszaka azt mondta: "ennél erősebb megfogalmazással" melegebb éghajlatra küldte el a kormánypárti képviselőket. Közölte, azért lett ideges, mert hiába jelentkezett szinte az elsők között felszólalásra, anélkül zárták le a vitát, hogy elmondhatta volna álláspontját. Ezt végül - mivel az előterjesztő kérésére lezárt vita esetében a döntés után még minden frakciónak lehetősége van egy felszólalásra - végül mégis megtehette.
   
A fideszes Kara Ákos és Kontur Pál múlt pénteken nyújtotta be a sztrájktörvény módosításáról szóló javaslatát. Ez alapján a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző cégeknél csak az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, ennek hiányában pedig az arról döntő munkaügyi bíróság határozata esetén volna lehetséges a jogszerű munkabeszüntetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!