Belföld

2010.12.02. 09:28

Katona Magda Nasrin: nem ő látható a The Washington Postnak küldött felvételen

Katona Magda Nasrin, az Afganisztánért Alapítvány elnöke a The Washington Postnak küldött e-mailben közli, hogy nem ő látható azon a felvételen, amelyet a lap közölt a minap, s amelyen az afganisztáni választások idején történt állítólagos vesztegetési jelenet látható.

MTI

Az amerikai napilap a honlapján csütörtökre virradóra megjelent írásában közli, hogy Katona Magda Nasrin - aki megfigyelőként részt vett a szeptemberi parlamenti választásokon - rosszindulatú politikai támadás áldozatának mondja magát. Levelében azt írja, hogy ő egy elismert afganisztáni szakértő, s nem tett semmi törvénybe ütközőt a választásokon.
   
"Ez biztosan nem én vagyok" - közli a felvételen látható nőről, s hozzáteszi, hogy a videó "nagyon primitív hamisítvány".
   
Katona Magda Nasrin neve először péntek este került nyilvánosságra, amikor az Emruz afganisztáni tévécsatorna egy videofelvételt mutatott be, s azon állítólag egy külföldi nő közreműködik egy választási csalásban. Az Emruz és az afganisztáni független választási bizottság (IEC) tagjai Katona Magda Nasrin néven azonosították a felvételen látható nőt. A választási testület egyik tagja, Zekria Barekzai azt mondta, hogy "amit ő tesz, az afganisztáni törvényekbe ütközik". Ezek az állítások szerepeltek a The Washington Post vasárnapi kiadásában megjelent cikkben.
   
Katona Magda Nasrin viszont azt mondja - írja csütörtökön az amerikai lap -, hogy személyes vitája van Nadzsibullah Kabulival, az Emruz tulajdonosával és képviselőjelölttel, s ez lehet az oka annak, hogy a tévé célkeresztjébe került. A nő a választás napján felkeresett egy szavazóhelyiséget Kabul keleti részén, akkor megjelent ott Kabuli hat fegyveres férfival együtt, s őt kitiltották onnan. Katona Magda Nasrin azt gyanította, hogy Kabuli emberei "megpakolták" az urnákat, ezért jelentett az incidensről az afganisztáni választási panaszbizottságnak, amely a választási csalásokat vizsgálja.
   
Nadzsibullah Kabuli viszont tagadja, hogy a választások napján járt volna bármelyik szavazóhelyiségben, vagy részt vett volna választási csalásban. Váltig azt állítja, hogy Katona Magda Nasrin látható a tévécsatornája által sugárzott videón.
   
A The Washington Post cikke végén közli, hogy a felvételen látható nő kilétét egyelőre nem lehetett független forrásból megerősíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!