Belföld

2011.01.30. 14:00

Csökkent a belvizes területek nagysága a Tiszántúlon

Lassan javul a belvízhelyzet a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén: 400 négyzetkilométer (40 ezer hektár) alá csökkent az elöntött területek nagysága, miután a térségben a hétvégén nem hullott csapadék - közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap az MTI-vel.

MTI

   
Hozzátette, hogy ugyanakkor továbbra is mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezni kell: két térségben - a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon - harmadfokú készültség van érvényben, további tíz térségben másodfokú a készültség.  
   
Bara Sándor tájékoztatása szerint a kialakult belvízhelyzet indokolja, hogy az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet folyamatosan. A szivattyútelepek összesen 2,7 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba. A nagy mennyiségű belvizet 20 belvíztározóban tárolják, összesen 41,8 millió köbméter belvizet tartanak vissza.
   
Bara Sándor elmondta azt is, hogy a Tikövizig működési területén jelenleg egyetlen védelmi szakaszon, a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között kell még fenntartani másodfokú árvízvédelmi készültséget, mintegy 35 km hosszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!