Belföld

2011.01.29. 07:31

Diszkótragédia: razzia több szórakozóhelyen

Razziát tartottak több belvárosi szórakozóhelyen Budapesten péntekről szombatra virradó éjszaka. Az MTI értesülése szerint egyebek között a Gödörben, a Trocadéróban, a LivingRoomban és a Rock Caféban volt fokozott hatósági ellenőrzés.

MTI

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője megerősítette, valóban voltak az éjszaka ellenőrzések, ám ennek részleteiről nem kívánt nyilatkozni. Jelezte azonban, hogy az ellenőrzések a hét végén folytatódnak, és ennek eredményeiről a jövő héten adnak részletes tájékoztatást.


Az ORFK pénteken jelentette be, hogy folytatódik a szórakozóhelyeken a múlt héten megkezdődött szakhatósági ellenőrzéssorozat az ország egész területén; a hétvégén a rendőrség a társhatóságokkal együtt járja sorra az elsősorban fiatalok által tömegesen látogatott rendezvényhelyszíneket.
Az ellenőrzések célja, hogy minél több szórakozóhelynek felmérjék a működési viszonyait és megvizsgálják, mennyire tudják a szervezők garantálni a szórakozni vágyók nyugalmát és biztonságát.
   


Kiemelt szempontként vizsgálják, hogy a szórakozóhelyek veszélyhelyzet esetén kiüríthetőek-e biztonságosan, vagyis a résztvevők száma, a helyiségek befogadóképessége és a menekülési útvonalak száma arányban áll-e egymással. Ugyancsak igyekeznek kiszűrni a jogsértéseket, így a feketén történő foglalkoztatásra is külön figyelmet fordítanak.
   
Az ellenőrzésekben a rendőrség mellett a tűzoltóság, az önkormányzatok és a közegészségügyi társhatóság munkatársai is részt vesznek.
   
Az akció előzménye, hogy január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány életét vesztette a diszkóból kiáramló tömegben. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány korábbi közlése szerint fulladás okozta. Az ügyben nyolc embert gyanúsítanak halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A rendőrség hétfőn vádemelési javaslattal küldi meg az ügy iratait az ügyészségnek. A szórakozóhelyet a terézvárosi jegyző január 19-én 90 napra bezáratta, majd a West Balkán néhány nappal később a honlapján közölte, hogy végleg bezár.

Ellenállt a rendőröknek egy hajdúdorogi szórakozóhely tulajdonosa

Egy hajdúdorogi szórakozóhely tulajdonosa megpróbálta megakadályozni a rendőri intézkedést szombaton reggel - közölte Vezendi Jánosné, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint reggel hét órakor a szolgálatba lépő hajdúdorogi körzeti megbízott kiszűrődő zenét hallott és túl sok autót látott parkolni egy helyi szórakozóhely előtt, amelynek abban az órában zárva kellett volna lennie. 

A szórakozóhelyre egy érkező vendég beléptetése során sikerült bejutnia. A hely üzemeltetője, amikor meglátta az egyenruhás rendőrt, rögtön megpróbálta megakadályozni az intézkedést. 
Lökdösni kezdte a körzeti megbízottat, majd mindent megtett, hogy megakadályozza a rendőri ellenőrzést. Végül a szórakozóhely tulajdonosát a kiérkező járőrök segítségével állították elő a rendőrkapitányságra - ismertette a részleteket Vezendi Jánosné. 
Hozzátette: a tulajdonossal szemben alkalmazott drog-gyorsteszt pozitív értéket jelzett, így ellene visszaélés kábítószerrel vétség gyanúja miatt eljárás indult. Ezen túlmenően hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen eljárást kezdeményeztek ellene.

OLDALTÖRÉS: Diszkótragédia - Hétfőre kész a tervezett jogszabály-módosítás

























Diszkótragédia - Hétfőre kész a tervezett jogszabály-módosítás

Hétfőre elkészül a kormány által létrehozott munkacsoport azzal a javaslattal, amely a West Balkánban történt tragédia nyomán szigorítaná a bejelentési kötelezettségre vonatkozó jogszabályt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt héten közölte, hogy a kabinet munkacsoportot hozott létre, amelynek január 31-ig kell kidolgoznia egy jogszabály-módosítási javaslatot annak érdekében, hogy a jövőben megszűnjenek azok a kiskapuk, amelyek a január 15-i diszkótragédiához hasonló eseteket előidézhetik.
A tárcavezető akkor azt mondta, hogy a vonatkozó európai irányelvet figyelembe véve is van lehetőség arra, hogy a kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ne csupán bejelentési kötelezettség legyen, hanem engedélyezési eljárás is.
A kabinet január 31. után megtárgyalja a munkacsoport javaslatát, és ha az alapján nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítás is szükséges, akkor azt beterjeszti a parlament elé.

A diszkótragédiát követően több budapesti kerület fideszes polgármestere közös levelében Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte a kereskedelmi tevékenység engedélyezési eljárásának szabályozásával kapcsolatban. A polgármesterek szerint ugyanis elfogadhatatlan például az, hogy a tűzoltóság és az építési hatóság előzetes jóváhagyása nélkül nyithasson meg egy étterem vagy szórakozóhely.
   
Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány életét vesztette a diszkóból kiáramló tömegben. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány korábbi közlése szerint fulladás okozta. Az ügyben nyolc embert gyanúsítanak halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A rendőrség hétfőn vádemelési javaslattal küldi meg az ügy iratait az ügyészségnek.A szórakozóhelyet a terézvárosi jegyző január 19-én 90 napra bezáratta, majd a West Balkán néhány nappal később a honlapján közölte, végleg bezár.







OLDALTÖRÉS: Szakhatóságok is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását a jövőben






 






 






 

Tállai: a jövőben a szakhatóságok is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását

A jövőben a szakhatóságok - mint például a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ - is  korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását; negyedévente kötelező ellenőrzést írnak elő a tömegrendezvények megtartására alkalmas helyiségekre, illetve szabályozzák a szabadtéri rendezvényeket is a diszkótragédia kapcsán.
Erről Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára beszélt az MTI-nek adott interjújában.

Az államtitkár elmondta: már a közeljövőben meghoznak egy önálló kormányrendeletet, melynek a célja a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele.
A továbbiakban egy átfogóbb jogszabályváltozást is előkészítenek, amely jelentősen megszigorítja majd a kereskedelmi törvényt, például kiemelik és külön szabályozzák a tömegrendezvényeket, de érinti az építésügyi szabályokat és a szabálysértési törvényt is.
Ezek a módosítások tavasszal kerülhetnek a parlament elé - tette hozzá.
     
A kormányrendelet meghatározza majd a szórakozóhelyek engedélyezési eljárását, például háromszáz főben állapítja meg a tömegrendezvények alsó határát, a szabadtéri rendezvények esetében pedig ezer fő lesz a küszöb.
A szabályozás értelmében a tömegrendezvények szervezői csak akkor tarthatják meg programjaikat, ha előzőleg minden engedélyt beszereztek és a jegyző kiadta a működési engedélyt. Például a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és az ÁNTSZ-nek kell előzetes szakhatósági engedélyt kiadnia - hívta fel a figyelmet.
     


Az államtitkár szerint az új szabályozás bevezeti a negyedévente kötelező hatósági ellenőrzést, a hatóságoknak pedig olyan jogosítványt ad, hogy akár egy rutinellenőrzés során is bármikor bezárathatják egy napra a szórakozóhelyet. A helyiség tartós bezárása és a pénzbírság kiszabása továbbra is a jegyző hatáskörében marad - tette hozzá.
     
Ez komoly változás ahhoz képest, amit 2009-ben vezettek be, és aminek értelmében csak bejelentési kötelezettsége volt a szervezőknek.
     
A jogszabályok előkészítésébe a vendéglátóipari egységeket összefogó szervezetek is bekapcsolódtak és már javaslatokat is tettek - mondta Tállai András.
A továbbiakban koncepciót dolgoznak ki a fiatalok szórakozóhelyeken való tartózkodására is. Ez azt jelenti, hogy szabályozzák a 18 év alattiak éjszakai szórakozási lehetőségeit, és különös hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy ne kaphassanak alkoholt ezeken a helyeken se. Erre egyelőre csak javaslatok érkeztek, a konkrét jogszabályi változások még kialakítás alatt vannak - mondta. Felvetődött továbbá, hogy a rendezvényszervezőknek előírnák a kötelező felelősségbiztosítást.
     
Mint rámutatott: a tragédia arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a jogszabályokkal vannak problémák, hanem a szemlélettel is. Így például meg kell változtatni azt a szórakozási kultúrát, hogy a 18 év alatti veszélyeztetett korosztály tagjai felnőtt felügyelete nélkül hajnalig kimaradhatnak, alkoholt, esetleg más drogot fogyasztanak, mindezt teljesen szabadon.
     
Gondolkoznak már a szórakozóhelyek nyitva tartásának új koncepcióján, illetve a rendezvényszervezők etikai kódexének kialakításán is - nyilatkozta Tállai András.
     
Január közepén a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség nyolc ember ellen indított eljárást halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A terézvárosi jegyző 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet. A West Balkán üzemeltetői később bejelentették, hogy végleg bezárják helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!