Belföld

2011.02.27. 22:03

Líbia: 24 magyart mentett ki a terrorelhárítás

Vasárnap, nem sokkal este 8 óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza - jelentette az MTI helyszíni tudósítója Ferihegyről.

MTI

A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar. A visszatérőket Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. A repülőtéren közel 50 újságíró várta a Tripoliból érkező gépet.
   
A külügyminiszter az újságírók előtt külön köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ vezetőjének.
   
Külön szólt a tripoli nagykövetség munkatársairól, akik 12 napja az életüket kockáztatják és akik Líbiában maradtak. Jó néhány uniós tagállam nagykövetsége bezárt, más uniós tagállamok nagykövetsége felfüggesztette a működését. A magyar nagykövet, Marton Béla és Galli László konzul a helyszínen vannak és koordinálják a még ott maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját - jelezte a miniszter.
   
"Köszönjük amit tesznek és továbbra is velük vagyunk, gondolunk rájuk és vigyázni fogunk rájuk" - fogalmazott.
   
Az akciót, a gépen utazók hazaszállítását illetően Martonyi János mindenkinek gratulált a példás együttműködésért. Mint mondta, jelképes jelentőséget tulajdonít annak, hogy 10 európai nemzet polgárait hozták el, köztük románokat, litvánokat, lengyeleket, cseheket és a cseh nagykövetet is. "Ez egy nagyon szép példája annak, hogy mi magyarok együtt tudunk működni hogy ha kell" - hangsúlyozta.
   
A miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy hány magyar maradhatott még kint, a megérkezetteken kívül még 20 magyarra számítottak, de ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. "Lehet, hogy a biztonsági helyzetet nem ítélték olyannak, (...) de lehet, hogy azt a döntést hozták a líbiai események alakulására tekintettel, hogy ott maradnak" - vélekedett Martonyi János.
   
Mint mondta: több mentési akciót nem terveznek, a többi magyarnak a saját döntése volt, hogy nem jöttek el. Sok függ attól, hogy hogyan alakul a helyzet. "Ez az akció jelezte azt, hogy még soha senkit nem hagytunk ott. Aki el akart jönni, az most eljött" - mondta. Hozzátette, hogy ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is.
   
Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.
   
Hende Csaba azt mondta: ezt "a brilliánsan végrehajtott mentőakciót" szombati, késő esti ülésén a kormány határozta el, ennek keretében döntöttek úgy, hogy elküldik a nemzeti légitársaság repülőgépét Tripoliba, vállalva az ezzel járó kockázatokat.
   
"Magyarország egyetlen polgárát semmilyen helyzetben sem hagyja bajban és mindenkiért elmegyünk, ha kell a világ végére is" - mondta. A honvédelmi miniszter is mindenkinek megköszönte az együttműködést, a Terrorelhárító Központ munkatársainak külön. "Pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága" - jegyezte meg.
   
A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A magyarok itt már hozzátartozóikkal is találkozhatnak.

OLDALTÖRÉS: Líbiai helyzetkép - rendőrök helyett civilek járőröznek, önszerveződő városlakók

 

 

 

Líbiai helyzetkép - rendőrök helyett civilek járőröznek, önszerveződő városlakók

Rendőrök helyett civilbe öltözött fegyveres önkéntesek járőröznek az ellenzék ellenőrzése alatt lévő libanoni városok utcáin, és a közelmúltbeli erőszakcselekmények után a helybéliek önszerveződve próbálják visszaterelni az életet a normális kerékvágásba - tapasztalta a helyszínen az MTI Hírcentrumának tudósítói stábja.

Az egyiptomi-líbiai határtól mintegy 175 kilométerre nyugatra fekvő Tobrukban egy üzletember azt mondta, hogy a rendőrök tartva a nép haragjától elbujdostak, s helyettük önkéntesek fogtak fegyvert, saját közösségüket oltalmazva. Az olajfinomítójáról ismert városban nem volt nagy felfordulás az elmúlt napokban. A szórványos lövöldözések után a civil társadalom összefogott a város dolgainak intézése érdekében, s központi kérdéssé vált a biztonság megszervezése. A fegyverraktárakból felfegyverzett civileknek - akik között nagyon sok a fiatal - pénzt és élelmet gyűjtöttek, cserébe a város vezetői csak egy dolgot várnak tőlük, hogy rend és béke legyen Tobrukban.
   
"Ne gondolják, hogy a szegénység vagy a pénz hiánya vezetett az elmúlt napok eseményeihez! Kadhafi és klánja vesztét a nép elnyomása okozta" - elemezte a helyzetet az öltönyös ember, aki korábban üzletemberként kereste a kenyerét, s néhány napja a város ügyes-bajos dolgainak irányításában vesz részt.
   
A nép haragja szinte tapintható: egy férfi egy megnyúzott nyúltetemet mutogatva jósolja azt, hogy napokon belül ugyanez a sors vár Moammer Kadhafira. 
   
A nép haragjának már korábban is voltak jelei, amióta 42 éve Kadhafi került az ország élére. Ilyen volt az 1972-es diáklázadás. A vérbe fojtott felkelésről csak hézagosan jelentek meg információk, s várhatóan csak ezután kap majd nyilvánosságot az, hogy akkoriban sok embert kivégeztek.
   
Marosi Antal, a Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy az egyiptomi-líbiai határ között több ezer vendégmunkás várakozott. Többségben bangladesi férfiak voltak, de lehetett találkozni nepálival, vietnámival és Fülöp-szigetekivel is. A vendégmunkások a fegyveres harcok hírére a menekülést választották, de arra nem számítottak, hogy a határon való átkelés két-három napot is igénybe vesz majd. Ez idő alatt sem élelmiszerhez, sem vízhez nem jutottak hozzá, pedig a menekültek befogadására kialakított sátorváros a határ egyiptomi oldalán, tőlük mindössze 400 méterre van.
   
Moammer Kadhafi legidősebb fia, Szaif al-Iszlam azt állította tévényilatkozatában, hogy a 600 ezer négyzetkilométeres ország kétharmadában béke és nyugalom van. A Kadhafi-fiú tulajdonképpen nem hazudott - valóban békesség van az ország kétharmadát jelentő kietlen és néptelen Szaharában, de az ország többi részében számos ártatlan áldozata volt az erőszakcselekményeknek.
   
Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban folyamatosan tülkölő autók kakofóniája és jókedvű fiatalok fogadták a Hírcentrum tudósítói stábját. A menekültek befogadására szolgáló hajók nincsenek a kikötőben, a parttól távol csak két hadihajó sziluettje rajzolódik ki. A városban nyugalom van, s az elmúlt napok harcairól leginkább az állambiztonság egykori épülete tanúskodik. A hatalmas méretű laktanya vaskapui tárva-nyitva állnak, az udvarán pedig óriási a forgalom: a helybéliek autóval járják be a felkelés jeleit magán viselő létesítményt.

 

OLDALTÖRÉS: Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - kapcsolat a budapesti toronnyal

Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - kapcsolat a budapesti toronnyal

Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - kapcsolat a budapesti toronnyal

Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - kapcsolat a budapesti toronnyal

Moammer Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - értesült vasárnap máltai repülésirányítói forrásokból az ANSA olasz hírügynökség.

Az idézett légiirányítók szerint a vallettai nemzetközi repülőtér irányítótornya pénteken regisztrálta Kadhafi ezredes magángépének áthaladását Minszk irányába, majd visszatérését vasárnap reggel, s leszállását Tripoli Mitiga repülőterén. A kiszivárgott értesülések szerint a gép pilótája felvette a kapcsolatot a vallettai és a budapesti irányítótornyokkal is.
   
Az olasz hírügynökség által ismertetett repülési terv szerint az 5A-DCN regisztrációs számú, Dassault Falcon típusú repülőgép péntek délután szállt le Minszkben, majd líbiai helyi idő szerint vasárnap 12 óra 30 perckor tért vissza Tripoli, a főváros repülőterére, Mitigára.
   
Az nem ismeretes, kik tartózkodtak a gépen. Nem ismeretes egyelőre az sem, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, amelytől szerdán Bejrútban megtagadták a leszállási engedélyt, s amelynek fedélzetén a Kadhafi család egyik tagja, feltételezések szerint egyik, libanoni származású menye lehetett.
   
A máltai kormány tagadta, hogy tudomása lett volna arról, miszerint Kadhafi lánya, Aisa utazott volna azon a Libyan Arab Airlines tulajdonában lévő, ATR-42-es típusú repülőgép fedélzetén, amelytől Valletta az utóbbi napokban megtagadta a leszállási engedélyt. A Dassault Falcon egyike a Kadhafi tulajdonában lévő három magánrepülőgépnek, az ezredes rendelkezésére áll még egy Airbus 300-as és egy A340-es.
   
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szoros kapcsolatokat ápol Kadhafi ezredessel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!