Belföld

2011.03.15. 12:32

Átadták a Szabad Sajtó-díjakat

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség leköszönő elnöke, Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője, Porcsin Zsolt debreceni újságíró, a Basahalom boulevard blog szerzője és Hazafi Zsolt, az ATV reggeli műsorának szerkesztője kapta idén a Szabad Sajtó-díjat.

MTI

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány díjátadó ünnepségén kedden a Pilvax kávéházban Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke arról beszélt, hogy a médiatörvény elfogadásával a sajtószabadság is áldozatául esett a kormány politikai rendszerváltásának, és ismét a jogszabály visszavonására szólította fel a kabinetet. Helyette egy szakmai szervezetek bevonásával készülő új médiaszabályozás megalkotását sürgette.

A pártelnök kifejtette: az elmúlt években egyszer sem volt olyan aktuális a sajtószabadság kérdése, mint most, a kormány ugyanis mindent elkövet a demokrácia alapértékeinek korlátozásáért. Hozzátette: mindig azok igyekeznek korlátozni a sajtót, akik nem biztosak magukban és félnek a néptől.

Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjazottakat méltatva elmondta, először esik meg, hogy politikust jutalmaznak. Szavai szerint azért esett Martin Schulzra a választásuk, mert a médiatörvénnyel szembeni kiállásakor a magyar sajtószabadságot vette védelmébe az Európai Parlamentben. Markó Béláról - aki nem volt jelen a díjátadón, levélben köszönte meg az elismerést - szólva Földes György azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben a kisebbségi jogokért és a sajtószabadságért küzdött.
A számos szocialista politikus jelenlétében megtartott díjátadón Martin Schulz kifejtette: demokratikus országokban a média ellenőrzi a hatalmat, az ellenkezőjének még a látszatától is óvakodni kell. Kitért arra is, Angela Merkel német kancellár sosem állította, hogy a neki szóló kritika Németországot, és nem a kormányát érte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az Európai Parlamentben nem Magyarország, hanem a magyar médiatörvény kapott bírálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!