Belföld

2011.03.09. 18:37

Csőd: nem fedezi a falu vagyona a tartozásokat

Több mint egymilliárd forintot meghaladó összegű követelést nyújtottak be a hitelezők az adósságrendezés alá vont Zala megyei Gelse önkormányzata ellen - közölte a bíróság által kijelölt pénzügyi biztos az MTI megkeresésére szerdán.

MTI

Péter Márta, a Vectigalis Zrt. munkatársa elmondta: a március 7-ei határidőig több mint hatvan hitelező jelezte az igényét, pontos összesítés azonban csak a következő hetekben készül. Annyi bizonyos, hogy főként bankoknak, vállalkozásoknak, továbbá a települési intézmények beszállítóinak tartozik az önkormányzat.
   
A pénzügyi biztos hozzátette, hogy a település napi működése nincs veszélyben.
   
A mintegy 1200 lakosú Gelse önkormányzata tavaly decemberben kérte az adósságrendezési eljárás megindítását, amit a Zala Megyei Bíróság január 4-én rendelt el. A kialakult csődhelyzet miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást is indított.
   
Az önkormányzatnál fegyelmi eljárást kezdeményeztek a korábbi körjegyző ellen, de ő december közepén lemondott tisztségéről.
   
Kálócziné Éberling Márta, Gelse megbízott jegyzője február elején az MTI-nek arról beszélt, hogy a falu értékesíthető vagyona nem fedezi az elmúlt években felhalmozott tartozásokat, továbbá az önkormányzati cég által működtetett termálfürdő ellen is csődeljárás indult. A település működtetésére mintegy 200 millió forint az éves költségvetési keret, ebből kellene biztosítani a kötelezően ellátandó feladatokat, például az iskola és az óvoda működtetését, vagy akár a szociális ellátásokat és a közvilágítás finanszírozását.
   
Az elmúlt évek során több milliárd forint értékű beruházás valósult meg a zalai községben, ahol jelentős mértékű állami és európai uniós pályázati forrást használtak fel. 2008 elején nyitott a termálfürdő, a helyi általános iskolát 2010-re a térség legkorszerűbb intézményévé fejlesztették és felújították a település központját is.
   
Gelsét húsz éven át Rácz József SZDSZ-es polgármester irányította, aki 2008-ig tagja volt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak is. Ez utóbbi tisztségéről azt követően mondott le, hogy - polgármesteri működésétől függetlenül - a Zala Megyei Bíróság jogerősen egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt egy általa irányított, később felszámolt kft. ügyletei okán. A döntéssel a közügyektől nem tiltották el.
   
A korábbi települési vezető a tavaly őszi helyhatósági választásokon maradt alul a független Szegedi Ferenccel szemben. Az új polgármester 2009-ig alpolgármestere volt a falunak, a hat képviselő közül hárman az előző ciklusban is tagjai voltak a testületnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!