Belföld

2011.03.23. 17:24

Együttműködés: a magyar-szlovén program segíti a gazdákat

Az Őrségi Nemzeti Park Harmóniában a tájjal címmel rendezett nemrég konferenciát Őriszentpéteren. A műhelytalálkozón konkrét eredményekről is beszámoltak.

Kozma Gábor

A rendezvény célja a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program  eredményeinek értékelése, az  élőhelytérképezés volt.  A  projekt 2009-2012 között, két magyar és három szlovén partner együttműködésével, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével  valósul meg.

A teljes költségvetés 1,3 millió euró, ennek 85 százalékát az unió állja. Fő cél az Őrség, a Goričcsko és a Mura Natura 2000 területek fenntartható tájhasználatának elősegítése - hallottuk a tájékoztatón. A terv irányt mutat az élőhelyek természeti értékekkel harmonikus hasznosításához, elsősorban a természetbarát mezőgazdálkodás fejlesztéséhez. A projekt emellett népszerűsíti a Natura 2000 területek élőhelyeit és védett fajait, valamint a természetkímélő mezőgazdasági módszereket.

Szó esett az eddigi eredményekről is. Ezek szerint három állandó munkatárs alkalmazását sikerült megvalósítani,   mégpedig a projek-és pénzügyi menedzsment feladatok ellátására.

Mintegy 12  hektár földet vásároltak, hogy  gyeppé alakítsák vissza. Gazdálkodói útmutató címmel kiadványt bocsátottak útjára a természetbarát gyepgazdálkodás alapelveivel. Hét gazdafórumot szerveztek magyar és szlovén oldalon és egy  sajtüzemet szereltek fel Ratkovciban. Ezen kívül gyepkezelő gépsort is vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!