Belföld

2011.03.05. 15:10

Jobbik: a Nézőpont Intézet függetlensége kérdéses

A Jobbik szerint felháborító, hogy a Nézőpont Intézet független kutatóintézetnek nevezi magát, és mértékadó sajtóorgánumok használják a cég kutatásait. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: álláspontjuk szerint a Nézőpont Intézet a "szakma szégyene."

MTI

Emellett a kutatóintézet több volt munkatársa - köztük Navracsics Tibor felesége és unokaöccse is - jelenleg már a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) dolgozik - tette hozzá a pártszóvivő. A Jobbik az is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nézőpont Intézet több mint 10 millió forintnyi megrendelést kapott a KIM-től a kormányváltás óta.     Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: ezek mind a kormányzattal, illetve a Fidesszel való összefonódását bizonyítják a cégnek, amely a Jobbik szerint "kizárólag a Fidesz megbízásából a kormánynak tetsző és pozitív eredményt hozó áltudományos elemzéseket kreál, amelyek relevanciája nulla."     Az ellenzéki párt éppen ezért azt tervezi: törvényjavaslatot készít a kutatói szakma szabályozására, "annak érdekében, hogy az ilyen szélhámos, áltudományos kutatóintézetek ne jelentsenek befolyásoló erőt, és ne jelenhessenek meg sajtóorgánumokban, mert ez káros, és egy egész országot képes félrevezetni." Mirkóczki Ádám szerint  megoldás lehet például a kutatóintézeteknek egy szakmai kamara létrehozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!