Belföld

2011.04.13. 12:22

Gyöngyössolymos: alkotmányellenes lehet a nem kívánatos személynek nyilvánítás

Vélhetően jogsértő Gyöngyössolymos önkormányzatának azon döntése, amelyben nem kívánatos személynek nyilvánított hat állampolgárt, köztük két újságírót - tájékoztatta Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerdán az MTI-t.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Horváth László erről azt követően nyilatkozott, hogy a kormányhivatal megkapta az önkormányzati ülés jegyzőkönyvét. "Hivatalos jogi álláspontunkat napokon belül kialakítjuk, de azt már most is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga alkotmányos alapjog" - fogalmazott a hivatalvezető.
   
A kormányhivatal soron kívül megteszi az alkotmányban meghatározott alapjogok betartatása érdekében szükséges lépéseket, ha szükséges bírósági eljárást is kezdeményez - mondta. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához hasonlóan ők is a sajtóból értesültek az önkormányzat döntéséről, de a hivatal már az ombudsmani vizsgálat előtt bekérette annak a képviselő-testületi ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen a határozat született. A február 12-ei képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve viszont a 15 napos törvényi határidőn túl, többszöri sürgetésük ellenére is csak április 12-én érkezett meg a Heves Megyei Kormányhivatalba - tette hozzá Horváth László.
   
Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ha a kormányhivatal törvényességi szempontból nem talál valamit helyesnek, a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint az érintett helyhatóságot felszólítja a törvénysértés megszüntetésére. Ha a megadott határidőn belül intézkedés nem történt, a kormányhivatal az Alkotmánybíróságnál kezdeményezheti a törvénysértő rendelet felülvizsgálatát és megsemmisítését, illetve a törvénysértő határozat bírósági felülvizsgálatát - ismertette a lehetséges eljárás menetét Horváth László.
   
Gyöngyössolymos képviselő-testülete februári 12-én nyilvánította nem kívánatos személlyé nyilvánította a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, valamint négy helybelit. A testület "úgy döntött, hogy az internetes fórumokon, valamint az írott médiában megjelenő az önkormányzatot sértő nyilatkozók valamint a fórum honlapjának tartalmáért felelősök ellen polgári per indítását megfontolja. Az alábbi személyeket PERSONA NON GRATA nemkívánatos személynek nyilvánítja: 1. Mák János 2. Lukács László 3. Debrei Attila 4. Huják Ferenc 5. Juhász Mariann 6. Suha Péter" - olvasható a határozat szövege a Debrei Attila által működtetett, debrei.hu címen elérhető helyi közéleti weboldalon.
   
Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa korábban az MTI-nek elmondta, kolléganőjével Juhász Mariannal együtt csak annyit tettek, hogy a szakma szabályai szerint, az érintettek megkérdezésével beszámoltak a faluban történtekről. Egyrészt arról, hogy feljelentés nyomán vizsgálat indult az előző önkormányzati ciklusban született szerződések miatt, továbbá arról, hogy a hivatalban összetűzésbe került Szolcsák Gyula a község független polgármestere és Mák János, aki szintén függetlenként aspirált a faluvezetői posztra. Akkor Mák János azt állította, hogy egy jegyzőkönyvet akart elolvasni a hivatalban, ám a polgármester ezt látva távozásra szólította fel és lökdöste őt - sorolta a határozatot kiváltó lehetséges okokat az újságíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!