Belföld

2011.06.02. 21:33

Éhségsztrájk az iskolabezárás ellen

A kaposvári Toldi iskola megszüntetése ellen harcoló szülők törvényességi kérelemmel fordultak az ügyészséghez, és éhségsztrájkba kezdenek, ha június 18-ig nem sikerül fordulatot elérni az ügyben - közölte a szervezetbe tömörült szülők képviselője, Klimóné Csongovai Hilda, csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján.

MTI

Klimóné Csongovai Hilda bemutatta a pártok, szervezetek eddig begyűjtött támogató nyilatkozatait mondván, ezek bizonyítják, hogy Kaposvár fideszes vezetése elszigetelte magát a közakarattól. Közölte, azok, akik nincsenek függő helyzetben az önkormányzattól, nyíltan támogatják a sajátos értékekkel bíró Toldi iskola megtartását, amelynek bezárására nincs se megalapozott szakmai, se gazdasági indok.
   
Szólt arról is, hogy miután az iskolabezárás miatt panasszal fordultak a Kormányhivatalhoz, a kaposvári jegyzőhöz, és az oktatási hivatalhoz, a városi ügyészséghez is benyújtottak egy törvényességi kérelmet. Ebben azt kérik, az ügyészség vizsgálja ki a városvezetés - álláspontjuk szerint - törvénysértő határozatát, amelyben úgy döntöttek a Toldi iskola bezárásáról, hogy figyelmen kívül hagyták a közoktatási törvényi rendelkezéseit. A szülők érvelése szerint a törvény úgy szól: "a nevelési-oktatási intézmény működésével kapcsolatos döntések előkészítésében, végrehajtásában és ellenőrzésében - jogszabályban meghatározottak szerint- részt vesznek a pedagógusok, a tanulók, és a szülők, illetőleg képviselők." Márpedig Kaposváron sem az iskolavezetés, sem a szülői fórum, sem a diákönkormányzat nem kapott semmilyen írásos információt a döntés előkészítésről a véleményének kialakításához - mondta Klimóné Csongovai Hilda.
   
A szülők a sajtótájékoztatón bejelentették azt is, ha Kaposvár vezetésénél nem sikerül elérni, hogy tárgyalják újra a Toldi iskola ügyét, vagy az erről meghozott döntés megsemmisítését, a szülők és a szimpatizánsok közül ötvenen éhségsztrájkba kezdenek június 18-tól, amelyen 24 év alatti gyermekek és fiatalok nem vehetnek részt. A korábban elindított "Harc a Toldiért" mozgalomnak jelenleg 2144 tagja van, akik megkezdték a jogi előkészületeket is egy népszavazáshoz az üggyel kapcsolatban - mondta a szülők képviselője.
   
Mint arról az MTI korábban hírt adott, április végén a tiltakozások ellenére úgy döntött Kaposvár közgyűlése, hogy megszünteti a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, az oktatást két másik intézménybe integrálva. A Toldi iskola átszervezése ellen a szülők és diákok korábban fórumokon, és többórás kulturális demonstrációval tiltakoztak. Szita Károly, a város Fideszes polgármestere akkor leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, s nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát.
   
Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár négy megyéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!