Belföld

2011.06.14. 18:29

Törvényjavaslat a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítására

Törvényjavaslatot nyújt be az alkotmányügyi bizottság a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében; az indítvány alapján bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzék bírálta a javaslatot és annak tárgyalási módját.

MTI

Lázár János Fidesz-frakcióvezető keddi tájékoztatása szerint a bizottság javaslata értelmében létrejönne egy új kategória, a kiemelt jelentőségű ügyek csoportja, amelyek esetében megváltozna az eljárási rend. Kiemelt jelentőségű ügy lehet - folytatta - a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények - ha azok gyanúsítottja önkormányzati képviselő, polgármester, országgyűlési képviselő, állami vezető, költségvetési, illetve közigazgatási szerv vezető beosztású dolgozója -, továbbá a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a gazdasági életben súlyos következményekkel járó csődbűncselekmények, a pénzmosás és a különösen nagy, 50 millió forintot meghaladó bevételcsökkenést okozó, valamint a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás. Ugyancsak kiemelt jelentőségű ügy lenne a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban.

A szocialista Steiner Pál az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: az előterjesztés alkotmányügyi bizottsági vitájában az derült ki, hogy javaslat tartalmával még az előterjesztő államtitkár sincs teljesen tisztában. A politikus közölte: a javaslat alkalmatlan arra, hogy a parlament megtárgyalja. 

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő újságíróknak elmondta: a bizottság indítványa átfogóan módosítaná a büntetőeljárás és a polgári perrendtartás szabályait. Kifogásolta, hogy a módosítás annak a Központi Nyomozó Főügyészségnek adna további jogköröket, amelyet - mint fogalmazott - "gyakorló jogászok, köztük maguk az ügyészek, stílusuk és módszereik miatt ávónak neveznek".

A szocialista politikus kifejtette: a javaslat alapján a kiemelt ügyekben 72 óráról 120 órára növekedne az őrizetbe vétel lehetséges időtartama, és a vádlott az első 48 órában nem találkozhatna a védőjével, így ha ebben az időszakban hallgatják ki, ügyvédje nem lehet jelen a kihallgatáson.
   
Balsai István, a szocialista politikus felvetésére reagálva azt mondta, kizárólag praktikus okai vannak annak, hogy a tervek szerint az úgynevezett kiemelt jelentőségű ügyekben az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat. A büntetőeljárási törvényt is módosító bizottsági javaslatot ért MSZP-s kritikákra a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke azt javasolta: a szocialisták "adjanak be módosító indítványt".

Balsai István az indítványról az MTI érdeklődésére azt mondta: a kiemelt jelentőségű ügyek a bíróságok leterheltségétől és egyéb tényezőktől függően lehetőséget adnának az egyébként illetékes bíróságtól eltérő helyen lévő, de azonos hatáskörű bíróságnál történő vádemelésre. A politikus hozzátette, más ügyekben erre továbbra sem lenne lehetőség.
   
Az LMP-s Schiffer András arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat alapvető jogok korlátozásáról szól, ezért megengedhetetlen, hogy úgy tárgyalja a Ház, hogy arra a képviselők nem tudnak rendesen felkészülni.
   
Gaudi-Nagy Tamás
(Jobbik) szintén botrányosnak nevezte, ami az alkotmányügyi bizottságban az eset kapcsán történt. A politikus szerint a kabinet javaslata a jogállami kereteken kívül van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!