Belföld

2011.07.28. 15:34

Akik több mint 235 milliárddal tartoznak az adóhatóságnak

Jóval több magánszemély és egyéni vállalkozó tartozik tartósan az adóhatóságnak, mint 2010 végén, a tartósan adós cégeké ugyanakkor alig gyarapodott - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

MTI

Június végén 2.015 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 3.473 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak. Míg a céges listán szereplők száma 2010 végéhez képest 0,8 százalékkal (+16) bővült, addig a magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 23 százalékkal (+652) emelkedett.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós - a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó - adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 34,7 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 201,5 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 236,2 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozások azonban sok esetben ennél jóval nagyobbak lehetnek. 

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 2.015 cégből 1.611 felszámolás, 73 pedig végelszámolás alatt áll, csupán 331 még működő vállalkozás, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.

A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető.

Továbbra is a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. és a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak, akárcsak a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Cornexi Élelmiszeripari Zrt., Herz Szalámigyár Zrt., az Il Ferro Kereskedelmi Ipari és Szolgáltató Kft., a Középületépítő Zrt., a Piszke Papír Zrt., a Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt., a TVNET Számítástechnikai Kft., a Zala Bútorgyár Zrt., az Ipoly Bútorgyár Zrt. és az Első Pesti Borház Kereskedelmi Zrt.

Százmilliónál nagyobb tartozása van önkormányzatoknak (Alsóvadász, Nick), iskoláknak (Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium), alapítványoknak (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány) és egyéb szervezeteknek is, így például a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-nek.

A vállalkozások között továbbra is megtalálhatóak a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alá bejegyzett fura nevű cégek, ezúttal a Bedőlt 100306 Forsiets Pácban Lévő Kft., a Hasitasi Hatos Kft., a Mecsboksz 100812 Doowrekóp Kft., a Búgócsiga 100429 Draugyreg Kft., a Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., a Rapidend Egy Válságban Lévő Kft., a Sokasara Szaturnusz Kft. és a Mecsboksz 100806 Aszrep Kft.

A magánszemélyek listáján most is szerepel Akkad Imad, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, most is rajta van az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, valamint Földesi-Szabó László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!