Belföld

2011.07.06. 19:38

Mol-INA: horvát jogsegélykérelem érkezett, kiadási kérelmet nem tartalmaz

A horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát INA olajtársasággal kapcsolatban lévő horvátországi ügyben, amely kiadatási kérelmet nem tartalmaz. Az INA fb elnöke szerint egyelőre nincs szükség a két olajtársaság közötti szerződés újratárgyalására. A kormány nem kommentálja a Mol ügyét. A Mol árfolyama szerdán tovább

MTI

A horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvátországi INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, amely kiadatási kérelmet nem tartalmaz - közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerdán az MTI-vel. Az LÜ közleménye szerint a jogsegélykérelem értékelése folyamatban van. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy a nemzetközi jogsegély fogalma alatt tágabb értelemben a nemzetközi bűnügyi együttműködés, míg szűkebb szempontból az eljárási jogsegély érthető.
   
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján sem a Mol és az INA, sem a volt titkosszolgálati vezetők ügyét nem kívánta kommentálni. Kovács Zoltán a kabinet ülése után a Mol-INA-ügyet érintő kérdésre azt mondta: ahhoz a kormánynak sem formálisan, sem informálisan nincs köze. Megismételve Orbán Viktor miniszterelnök keddi szavait, mindössze annyit közölt, a magyar állam mint tulajdonos egyértelműen kijelentette, hogy a Mol-INA-szerződés semmiféle felülvizsgálatáról nem lehet szó.
   
Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs vezetője az MTI-vel szerdán azt közölte: "sem a MOL, sem Hernádi Zsolt nem kapott semmilyen megkeresést a horvát, illetve a magyar ügyészségtől."
   
A Népszabadság kedden több, egymástól független - de meg nem nevezett - forrásból úgy értesült: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, és kérték az előzetes kiadatását is. A Mol kérésére a lap szerdai számában helyreigazította előző napi állítását a kiadatási kérelemről.
   
A horvát sajtó szerdán jobbára tényszerű tudósításokban számolt be arról, hogy magyar lapértesülés szerint a horvát főügyészség kérte - a horvát sajtó tudomása szerint Zágrábban Ivo Sanader volt horvát kormányfő megvesztegetésével gyanúsított - Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kiadatását. A horvát lapok ismertették a horvát főügyészség cáfolatát is. Szintén beszámoltak a horvát lapok Orbán Viktor magyar kormányfő strasbourgi kijelentéséről, amely szerint a magyar állam nem járul hozzá a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához.
   
Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának (FB) elnöke a tportal című horvát portál által szerdán közölt nyilatkozatában kifejtette: nincs szükség a Mol és az INA közötti szerződés újratárgyalására, amíg - Horvátországnak az energetika terén meglévő stratégiai érdekeivel összhangban - nem határozzák meg az INA stratégiai fejlesztési irányait.
   
Stern hozzátette: "amennyiben a horvát stratégiai érdek a vállalaton keresztül megvalósítható, nincs szükség a részvényesi szerződés újratárgyalására. A vállalat irányításával kapcsolatban szükséges változások nem érhetők el a részvényesi szerződés módosításával, az irányítást a cég belső okmányai szabályozzák".
   
Stern elmondta azt is: nem kezdte meg munkáját, sőt még össze sem ült az a tárgyalócsoport, amelynek a megalakítását a horvát kormány júniusban jelentette be, s amelytől Zágrábban azt remélik, hogy az INA-ban lévő - a portál fogalmazása szerint - "magyar fölényt" csökkentve tárgyalások révén előnyösebb pozíciót ér el Horvátország számára.
   
Stern FB-elnöki tisztsége mellett tagja a horvát kormányzati tárgyalócsoportnak is, amelyben rajta kívül Djuro Popijac gazdasági, Drazen Bosnjakovic igazságügyi és Martina Dalic pénzügyminiszter kapott helyet.
   
A Mol a keddi 4 százalékos gyengülés után szerdán újabb 1,24 százalékkal csökkent és 19.900 forinton zárta a napot. Az olajpapír a nap folyamán még pluszban volt, de miután kiderült, hogy a kedden még rémhírnek számító információk egy része - az, hogy a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez - igaz, tovább esett az ára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!