Belföld

2011.08.17. 11:13

Térinformatika határok nélkül

Különösen a projektek előkészítéséhez, valamint a katasztrófavédelemhez nyújt majd segítséget a most elkészült CommonGIS határ menti térinformatikai projekt.

Erős D. Zoltán

Szerda délelőtt tíz óra után néhány perccel Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hivatalosan is elindította  a határ menti  térinformatikai program elnöki rendszerét. 

A vasi elnök ezt  történelmi pillanatként értékelte, amely  olyan mennyiségű információt tartalmaz, amelyekhez eddig  jóval bonyolultabb módon, de főleg jóval hosszabb idő alatt juthattak hozzá az érintettek. A jelentőségét csak fokozza, hogy a rendszer kapcsolódik a burgenlandi térinformatikai rendszerhez is.

Ezt  pozitív elemként értékelte  Thomas Zalka, a Burgenlandi Tartományi Hivatal informatikai referense is, aki elmondta, hogy  ezzel  Vas megyével sikerült  egy olyan  térinformatikai együttműködést megvalósítani, mint  amit eddig az osztrák tartományokkal nem.

Az elmúlt tíz évben Vas megye és Burgenland is önálló térinformatikai  rendszert  üzemeltet hasonló technikai  körülmények között és részben egymással összevethető tartalommal. A Vas megyei Önkormányzat és a Burgenlandi Tartományi  Hivatal  együttműködésével, s uniós támogatással megvalósított  CommonGIS projekt eredményeként a saját információszolgáltatáson túl képesek az egységes szerkezetű, összevont területi  adatszolgáltatásra.

A rendszernek vannak olyan elemei, amelyek széleskörben elérhetők, de vannak olyanok, amelyek csak a döntést hozók számára szolgálnak információval. A  közösített alrendszernek része a megyei, illetve a tartományi rendezési  terv,  tartalmazza a települési rendezési terveket, azok utcatérképeit, a topográfiát. A tematikus térképek között megtalálhatók a  turisztikai, a kerékpáros, valamint a katasztrófavédelmi  térképek is.  A Vas Megyei Térinformatika rendszer www.vasteir.hu  oldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!