Belföld

2011.09.11. 07:08

Csökkentették a Tisza-tó vízmennyiségét

Tíz millió köbméter vizet engedtek ki az elmúlt napokban a Tisza-tóból, ezzel 10 centiméterrel csökkent a 124 négyzetkilométer felületű tározó vízszintje; a most leengedett többletvíz a nyári aszályos időjárás miatt megnövekedett vízigények kielégítését szolgálta - közölte a létesítmény üzemeltetője, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) sajtóreferense.

MTI

Nagy Réka elmondta: az idei év első hónapjaiban a sokéves átlagnál 60 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a vízgyűjtőn, májusban pedig a nyáriasan meleg napok száma szintén meghaladta a sokéves átlagot.
    
Hozzátette: az aszályos időszakra tartalékolt plusz 10 millió köbméter vizet elsősorban a jászsági és a nagykunsági öntözőrendszerekben hasznosították.
   
A nyári szezon végeztével és a következő időszak meteorológiai előrejelzéseinek figyelembevételével a tó vízszintjét a nyári üzemrendnek megfelelő 730 centiméteres szintre állították be, amely a téli átállásig változatlan marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!