Belföld

2011.09.02. 09:08

Hunvald-ügy: a vád tanúja beszélt a kenőpénzek átadásáról

Sok tízmillió forintnyi kenőpénz átadásáról beszélt a vád tanúja az önkormányzati ingatlanpanamák miatt indult Hunvald-ügyben a Fővárosi Bíróságon pénteken.

MTI

Nagy György a nyomozás során még gyanúsítottja volt az ügynek, ugyanis a jelentős értékű erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanok - az ügyészség szerint - mélyen áron aluli értékesítésével kapcsolatos ügyletekben a vevői oldalon tevékenykedett. Miután azonban a vádbeli ingatlanpanamákkal kapcsolatban a nyomozás során részletes, feltáró jellegű, az ügy tucatnyi szereplőjét terhelő vallomásokat tett, az ügyészség döntése alapján tanúként vehet részt a büntetőperben.
   
A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakáskiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki a másodrendű vádlott Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármesterrel és volt országgyűlési képviselővel együtt több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban.


   
Nagy György pénteki kihallgatása kezdetén kijelentette, hogy másfél száz oldalas nyomozati vallomásából sem elvenni, sem ahhoz hozzátenni nem kíván.
   
A hat-nyolc évvel ezelőtti ingatlanpanamákkal kapcsolatos vádpont tanúja többször elismételte, hogy Gál Györggyel állt személyes kapcsolatban, neki adta át a mélyen áron aluli ingatlanértékesítésért cserébe az önkormányzat gazdasági bizottságának ülése után és az adásvételről döntő képviselő-testületi ülés előtt az ingatlanonként 20-30 millió forintos kenőpénzeket az SZDSZ Dob utcai irodájában. Az ügyészség szerint ezután nagyon rövid időn belül jóval magasabb áron adták tovább, vagy kísérelték meg továbbadni tőkeerős - esetenként külföldi - befektetőknek a nemrég még önkormányzati ingatlant, amelyhez jóval alacsonyabb áron jutottak hozzá, és ezzel összességében milliárdos nagyságrendű kárt okoztak, vagy kíséreltek meg okozni Erzsébetvárosnak.
   
Nagy György szerint a VII. kerületi önkormányzat vezetésének tisztában kellett lennie azzal, hogy az ingatlanokat áron alul, tényleges értéküknél 20-30-40 százalékkal olcsóban adják el. Egy-egy szerződés a vételi ajánlat után néhány hónappal megköttetett.
   
A vád tanúja a konkrét vesztegetésekkel, kenőpénzátadásokkal kapcsolatban nem állította, hogy azok Hunvald tudomásával történtek volna, de megjegyezte, hogy az önkormányzatnál az "erős ember" a polgármester volt, aki nélkül döntés nem születhetett.
   
A vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald az ingatlanpanamákat, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek. Gál az ügyészség szerint összesen 366 millió forintnyi vesztegetési pénzt vett át.
   
Gál és Hunvald az eljárás során következetesen tagadta bűnösségét.
   
A büntetőperben 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt.
   
Nagy György kihallgatását három napra tervezte a bíróság, várhatóan jövő héten folytatódik. A nyáron életbe lépett, kiemelt ügyekre vonatkozó, folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazandó új büntetőeljárási rendelkezéseknek megfelelően pénteken az ügyész kezdte el kihallgatni Nagy Györgyöt, ezután kérdezhetnek majd a védők, a bíró és a vádlottak. Az angolszász jogrendszerre emlékeztető metódus szerint a tanú kihallgatását, kikérdezését az eddigi magyar szabályozástól eltérően nem feltétlenül a bíró kezdi el, hanem az az eljárási szereplő, aki indítványozta a meghallgatását.
   
Az ingatlanpanamák megítélésében nagy jelentőségű lehet a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetései és az ingatlanszakértői vélemény mellett az is, hogy Nagy György vallomását miként értékeli majd a bíróság. Már a korábbi tárgyalásokon is több vádlott, illetve védő részéről felvetődött, hogy Nagy György szavahihetetlen, vallomásai hiteltelenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!