Belföld

2011.09.10. 08:29

Októberben újabb energiatámogatási pályázat indulhat

Várhatóan október közepén mintegy 3 milliárd forint keretösszeggel használati meleg víz előállítására napkollektoros támogatási pályázatot írnak ki - tájékoztatta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-t.

MTI

A részletek kidolgozás még folyik a piaci szereplők és a szakmai szervezetek bevonásával. Annyi bizonyos, hogy családi házak számára és 12 lakásosnál kisebb  társasházaknak szól majd a támogatás. A hárommilliárd forint közösségi forrás  a becslések szerint  mintegy 6-7 milliárd forintnyi beruházást generál - fűzte hozzá az államtitkár.
   
A mintának szánt programban 5-6 ezer lakóegység meleg vízét szolgáltathatja napkollektor, ami - az áramtermelésre használható  napelemmel szemben - gyorsabb megtérülést hoz. Bencsik János hangsúlyozta, hogy a közösségi  források felhasználásánál is tekintettel kell lenni az ésszerű megtérülésre.
   
Bencsik János tájékoztatása szerint - ha a fejlesztési miniszter jóváhagyja a javaslatot -, akkor a korábbi pályázatok megmaradt forrásaiból  kora ősszel új, a szénmonoxid mérgezés lehetőségét csökkentő kémény felújítási program is indulhat mintegy 500 millió forint keretösszeggel. Nem kizárt az sem, hogy a zöld beruházási rendszer (ZBR) panel alprogramjában elbírált, de forrás hiányában nem szerződött pályázóknak is további támogatás jut, mintegy 1,2 milliárd forint összegben. Ez újabb  háromezer lakóegység korszerűsítésére nyújtana lehetőséget. 
   
Az ZBR program előző kormányzati ciklusban megingott hitelességét  "helyreállítottuk", amelyhez hozzájárult  az is, hogy a legutóbbi pályázatra, a ZBR "Mi otthonunk" program keretében már csak nagyon szigorú feltételekkel lehetett pályázni - mondta az államtitkár. A ZBR lényege ugyanis az, hogy az üvegházhatású gázok kvótaértékesítéséből  származó bevételeket az európai és kiotói  értékesítési rendszerben egyaránt csak éghajlatvédelmi beruházásokra lehet fordítani. A kvótabevételekből megvalósuló beruházások esetében hiteles módon kell mérni és nyilvántartani az elért energia megtakarítást, valamint az üvegházgáz kibocsátás csökkenését. Sajnos a korábbi programok esetében ez az elvárás nem teljesült.
   
A magyar állam tulajdonában lévő kvóták értékesítéséről jelenleg is folynak biztató tárgyalások - mondta az államtitkár -, utalva arra is, hogy  a  világgazdaságban tapasztalható visszaesés nem segíti az értékesítési törekvéseket, hiszen a lehetséges kvótavevők is csökkenteni kényszerülnek termelési volumenüket, s ennek következtében az üvegházgáz kibocsátásuk is mérséklődik.
   
Az augusztus 15-től meghirdetett és - a keret kimerülése miatt -  augusztus 17-én felfüggesztett 1,6 milliárd forint keretösszegű ZBR "Mi otthonunk" pályázatra 816 pályázat érkezett be 3,2 milliárd forint támogatási igénnyel. Ez átlagosan lakóegységenként négymillió forint támogatási igényt jelent. A formai ellenőrzés befejezése után szeptember első napjaiban kezdődött meg a tartalmi ellenőrzés. Ha a feltételeknek megfelelően három kategóriát javul az energetikai besorolás, akkor, a becslések szerint, akár 60-70 százaléknyi  energia takarítható meg a pályázaton résztvevő kis lakóegység számú társasházakban illetve családi házakban.
    
A  fejlesztési miniszter döntése alapján három épületenergetikai program pályázatairól is döntés született. A többlakásos társasházak távfűtésének költségmegosztó beruházásaihoz, az egycsatornás gyűjtőkémények felújításához és a ZBR energia hatékonysági alprogram utolsó elbírált csomagjába kerülő családi házak korszerűsítésére közel kétmilliárd forint támogatásról döntöttek, amelyek mintegy ötmilliárd forint értékű beruházást jelenthetnek a kivitelezésben résztvevő vállalkozásoknak.
   
Az MTI kérdésére Bencsik János közölte: az idén épületenergetikai és üvegházgáz kibocsátás csökkentésére irányuló éghajlatvédelmi programok keretében összességében 16,6 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ami a becslések szerint 38,5 milliárd forint értékű beruházást generál. Az eredményes pályázatokon 47.400 lakóegység kapott támogatást és a megtakarítható energia eléri az évi 460 ezer gigajoult, míg az üvegházhatású gázok kibocsátása évi 40.500 tonnával csökkenhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!