Belföld

2011.09.05. 15:11

Tízéves a vasegerszegi falumúzeum

Tíz éve Vasegerszeg falumúzeumot hozott létre. Az alapító Németh Jenő tanító. Most köszöntötték az idős tanítót, és emléktáblát helyeztek el a múzeumra.

Tóth Róza

A volt tsz-magtár, valamint tűzoltószertár épületegyütteséből alakították át falumúzeummá. Németh Jenő tanító anyagi hozzájárulásával is segítette a megvalósítást. Egy évvel később bővült a múzeum szabadtéri skanzennel.

Németh Jenő évtizedeken keresztül gyűjtötte a falu népi motívumait, régi képzőművészeti tárgyait, régiségeit, történelmi emlékeit. Nagy segítséget kapott a falu közösségétől hiszen önzetlenül adták át értékeiket és munkájukkal is segítettek. A rendkívül gazdag gyűjteményt Németh Jenő később átadta a falunak. 

Az idén a helyhatóság elhatározta, hogy emléktáblát állíttat a tízéves jubileum alkalmából és az alapító tiszteletére. A falunap alkalmából helyezték el a múzeum falára a Kamper László által készített márványtáblát. Az ünnepségen a település polgármestere valamint Básthy Tamás országgyűlési képviselő mondott beszédet. Méltatták, milyen nagy szerepe van a múlt értékeinek megbecsülésében megőrzésében a jövő embere számára.Németh József  polgármester elmondta, az önkormányzat nagy figyelmet fordít a műemlékeik, természeti értékeik a múlt örökségeinek védelmére hiszen mindezek az értékek hasznára válnak a falusi turizmusnak. Elhangzott: a múzeum működtetéséhez további felújítás szükséges, a környezet szépítését, átalakítást is tervezik. A terv kész, a megvalósításhoz pályázni fognak.

Az ünnepség befejezésekor az önkormányzat köszöntötte Németh Jenőt, aki a napokban töltötte be a 90. életévét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!