Belföld

2011.10.13. 09:28

Csaba Józsefre emlékeztek Csákánydoroszlón

A Csaba József Kör idén is megtartotta hagyományos őszi konferenciáját, ápolva ezzel is a névadó életművét.

Takó Gábor

A programot Spaitsné Sipos Éva a kör elnöke nyitotta meg. Ezután két előadás hangzott el. Dr. Gráfik Imre néprajzkutató a kézművességről és a céhekről szólt az érdeklődőkhöz. Elmondta, hogy konkrétan milyen céhek voltak a megyében.

Beszélt a céh táblákról és arról, hogy milyen munka folyt ezekben az üzemekben, valamint kik dolgoztak a műhelyekben. Az előadó könyveket is ajánlott, melyekből jobban megismerhetjük a korabeli céhek mindennapjait. Előadása végén a csákánydoroszlói céhekről is beszélt. Elmondta, hogy nagyon nehéz volt az anyagyűjtés, mert kevés ilyen üzem volt Csákánydoroszlóban. Jobbára csak kézművesek, bodnárok, takácsok dolgoztak akkoriban a faluban.

A nap másik előadója Illés Péter a Savaria Múzeum dolgozója, néprajzkutató volt. Aki a Csaba József korabeli fotókról, fotóművészetről beszélt. Előadása elején bemutatta Csaba Józsefet és munkásságát, majd a fotókra rátérve elmondta, hogy a korhoz igazodva nagyon jó képeket készített a híres ornitológus. A képek nemcsak minőségileg, hanem tartalmilag is kiválóak voltak. A mutatott képek nagyszerűen kifejezik az akkori emberek mindennapjait.

Az előadások előtt és után Varga Ernő  fafaragási kiállítását tekinthette meg a szépszámú érdeklő. A beszédek alatt a művelődési ház színpadán Szabó István kosárfonó mutatta be tudományát. Mire az előadások elhangzottak Pista bácsi is elkészült a kosarával.

Az előadások végeztével a Csaba József Kör helyi kötődésű ételekkel vendégelte meg az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!