Belföld

2011.10.21. 17:40

Kötelez '56 emléke - ünnepi üléssel emlékezett a Vas Megyei Közgyűlés

1956-ra és a Magyar Közársaság kikiáltásának évfordulójára pénteken ünnepi üléssel emlékezett Vas Megye Közgyűlése.

Erős D. Zoltán

Az 1956-os forradalom és  szabadságharcra, valamint a Magyar  Köztársaság kikiáltásának évfordulójára emlékező  ünnepi megyei közgyűlésen Rozmán Krisztián szavalta el Faludy György 1956, te csillag című  költeményét, majd a  Bozsodi Quartett  Beethoven  f-moll vonósnégyesét adta elő. Ezt követte Kovács Ferencnek, a Vas  Megyei  Közgyűlés elnökének  az ünnepi beszéde.

- Vannak pillanatok az ember életében, amikor ki kell állni az emberek elé, és vállalni kell, hogy a történelem részesei vagyunk, kezdte beszédét  a megyei  közgyűlés elnöke.  Mint ahogy  tette ezt  Nagy Imre,  Maléter Pál, Mindszenty József, Pongrátz Gergely, s Bibó István is. 1956-ban a magyar haza felelősei szabad és független Magyarországot akartak, amely képes részévé válni a művelt Európának és visszatérni az ezer éve kitaposott ösvényre és hinni, hogy az ember nem választható el a méltóságától, nem tiporható sárba a büszkesége és nem váltható aprópénzre a becsülete. A forradalom elbukása után sokáig úgy tünt, hogy hiába volt minden. Ám nem volt hiába, mutatott rá a szónok. -

- A hosszú elnyomás idején is voltak olyanok, akik küldetésüknek tekintették, hogy továbbvigyék az 56-osok küzdelmeit. S itt vagyunk mi, akik ma is úgy gondoljuk, hogy független és szabad hazát kell építenünk, hangoztatta Kovács Ferenc. Majd arról beszélt, hogy nehéz időket élünk, de nem adhatjuk át magunkat a kormányozhatatlan sorsnak, hanem együtt kell megvívnunk sokadik harcunkat a megmaradásért. A hűségért, amellyel hazánkat szolgáljuk nem várunk babért, de tudjuk, hogy kötelez bennünket 1956 emléke. Most a változás zálogai vagyunk és rajtunk múlik, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok. Nincs más választásunk, mint hinni saját jövendőnkben. Küzdelmes szép feladat ez.

Ennek megvalósításához hívta tanúságul azokat, akik hivatásuk elkötelezettjeként sokat tettek a megyéért. Október 23-a alkalmából tevékenységüket kitüntetésekkel ismerte el Vas Megye Közgyűlése.



A Batthyány Lajos Vas Megyéért Életmű díjjal prof. dr. Cholnoky Pétert, a Széll Kálmán díjjal dr. Szabó Csabát,  Vas Megyei Berzsenyi Dániel díjjal Geszler Máriát,  a Markusovszky Lajos díjjal dr. Csejtei András PhD-t, Vas Megye Batthyány-Strattmann László díjjal  Gregersen-Labossa Györgyöt,  a Lóránt Gyuladíjjal prof. dr. Gadányi Károlyt,  a Jurisics Miklós díjjal  dr. Halmosi Zsoltot, a Fazakas Péter díjjal pedig dr. Lábdyné Fülöp Melindát  tüntette ki a Vas Megyei Közgyűlés.

A Vas Megyei Önkormányzat Szolgálatáért Kisebbségi Tagozat kitüntetését hárman, a Gayer Gyula Emlékplakettet öten, a megyei közgyűlés elnöke által adományozott emlékplakettet egy kitüntetett vehette át.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!