Belföld

2011.12.06. 16:00

Bűnös a bödeházai polgármester

Bűnösnek mondta ki kedden a lenti városi bíróság a 21 rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás ügyében megvádolt Büki László bödeházai polgármestert, s halmazati büntetésként ezért 275 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Vas Népe

Mint ismeretes, Büki László és 28 társa ellen a Bödeházán január 9-én megtartott időközi polgármester választás kapcsán indult eljárás. A vádlottak többsége ugyanis néhány nappal azt megelőzően olyan szándékkal jelentkezett be a hetési faluba, hogy szavazatukkal segítsék a választáson jelöltként indult Büki Lászlót, aki 1990 óta egy ciklus kivételével végig a település önkormányzati vezetője volt, illetve a választás időszakában is ő látta el a tisztséget. Közülük 21 személy a polgármester családi házába jelentkezett be, a többiek pedig két másik olyan személyhez, akik napokkal korábban saját szülői házukat – amely üresen állt – jelölték meg állandó tartózkodási helyként. A történtek miatt Büki László ellenfele, az ügyben tanúként is meghallgatott Káldi Lászlóné tett feljelentést.

A bíróság a helyben, illetve korábban a rendőrségen tett beismerő vallomások, a tanúmeghallgatások, valamint a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, mind a 29 vádlott bűnös. Közülük Büki Lászlót 21 rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás miatt 110 napi tételnek megfelelő, vagyis 275 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Horváth Csabáné dr. bíró az indoklásban elmondta: a polgármester amiatt vált bűnsegéddé közokirat-hamisításban, mert aláírásával valótlanul igazolta, hogy a családi házába bejelentkezők életvitelszerűen a településen laknak, ezáltal a közhiteles nyilvántartásba is bödeházi lakosként kerültek be. Azt a két személyt, akik szintén saját aláírásukkal igazolták két, valamint három fő bejelentkezését, a bíróság 150, illetve 175 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta (ez 60, illetve 70 napi tételnek felel meg). Rajtuk kívül két továbbá személy kapott 125-125 ezer forint pénzbüntetést, a többi vádlottat két-két év próbára bocsátottak. Horváth Csabáné dr. a különbségtételt azzal indokolta, hogy a pénzbüntetéssel sújtottak esetében a bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe az ittas járművezetés, illetve magánlaksértés miatt történt korábbi elítélésüket, míg a többiek büntetlen előéletűek voltak. 

További részletek a zalaihirlap.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!