Belföld

2011.12.22. 17:43

Szétrobbant kazetta okozta az iszapkatasztrófát

Kolontár - Az altalaj szilárdságvesztése nyomán a gáttestben rideg törés következett be, ez okozta a tavaly október 4-i vörösiszap katasztrófát. A tíz ember életét követelő szerencsétlenségért a leomlott tározó tervezői, építői és a hatóságok is felelősek lehetnek. Ez áll laptársunk, a Napló birtokába került független szakértői jelentésben.

Vas Népe

A tíz emberéletet követelő kolontári ipari katasztrófával szemvillantás alatt a világ érdeklődésének középpontjába kerültünk. Az ügy kezelésével is kivívtuk a közvélemény figyelmét: már akkor bűnbakokat neveztek meg az illetékesek, amikor még semmilyen vizsgálati eredmény, szakértői jelentés nem volt a birtokukban. A helyreállítási munkálatokra szintúgy árgus szemekkel figyelt a világ: gyakorlatilag egy évvel a tragédia után sikerült - a lelki sérülések kivételével - eltűntetni a nyomokat - ami kisebbfajta csoda - írja a Napló-online.

Amiről azonban eddig nem beszélt senki: a katasztrófa 1996. február 20-a óta bármikor bekövetkezhetett volna! A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ekkor engedélyezte az ajkai üzem X-es számú zagytározójának megépítését. Az, hogy éppen most történt meg a tragédia, több szerencsétlen tényező egyidejű jelenlétének a következménye. Ez áll a Napló birtokába került független szakértői jelentésben, amelyet negyvenkét év hazai és nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező dr. Kertai István szaktanácsadó vízépítő mérnök készített. A minisztériumi felkérésre dolgozó szakértő megállapításai ellentmondanak az eddig nyilvánosságra hozott jelentéseknek: a szerencsétlenségért nem a Magyar Alumínium, hanem a tározó tervezői, építői és a hatóságok is felelősek lehetnek. (1996-ban a Mal Zrt. még nem is volt birtokon belül.)

Dr. Kertai István szerint az előmunkálatok, a tervezés és az engedélyezési eljárás során nem vették figyelembe, hogy a kazetta számára kiszemelt terület talajának összetétele és szerkezete szakaszonként különböző. Úgy vélte, akkoriban nem ismerték fel, hogy ez később problémát okozhat.

Részletek a Napló-online-on! A teljes cikket ide kattintva érheti el!

A kolontári iszapkatasztrófa háttere és további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!