Belföld

2012.01.31. 16:23

Balla Irma-gyilkosság: nem válaszol a vádlott az ügyész kérdéseire

Nem válaszol az ügyész kérdéseire a megismételt elsőfokú tárgyalás hátralévő részében az édesanyja, Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándor. A vádlott ezt a keddi tárgyaláson közölte Bakó József bíró kérdésére válaszolva a Debreceni Törvényszéken.

MTI

A már csaknem öt éve tartó eljárásban végig együttműködő Schönstein Sándor először a múlt hét csütörtöki tárgyalási napon tagadta meg a válaszadást Gulyásné Birinyi Ildikó kérdéseire, amikor az ügyész a meggyilkolt Balla Irma mosakodási, tisztálkodási szokásai iránt érdeklődött, és azt firtatta, hogy milyen színű bugyijai voltak az elhunytnak.

A keddi tárgyalási napon Schönstein Sándor egyértelművé tette, hogy nem csupán a múlt heti tárgyalási napra tagadta meg a választ, ezután sem kíván az ügyész kérdéseire válaszolni, de a vallomástételt nem tagadja meg, és a bíróság kérdéseire a továbbiakban is válaszol.

Kedden egy nyomozót és egy távközlési szakértőt hallgatott meg az ügyben a bíróság

Előbbinek magával kellett volna vinnie a bíróságra azt a hangfelvételt, amely Schönstein Sándor egy korábbi, tanúkénti meghallgatásán készült a gyilkossági helyszín bejárásakor, s amely tisztázhatott volna néhány ellentmondásos tényállást. A felvétel azonban nincs meg, eltűnt a nyomozati eljárás során.

"Felháborító, hogy a rendőrségi nyomozás során értékes bizonyítékok tűntek el, vagy semmisültek meg" - mondta a vádlott a tárgyalás szünetében az MTI-nek. Felsorolása szerint nem csupán az ominózus hangfelvétel ilyen, de nincsenek meg az édesanyja körme alatt talált elemi szálak, és - miután annak idején a rendőrök kikapcsolták anyja laptopját, s nem rögzítették az időpontot -, kideríthetetlen, hogy az áldozat azt mikor használta utoljára.

Ugyancsak nyomozati hiányosság, hogy a rendőrök a helyszínen nem foglalták le azt a pajszert, amely szakértői vélemény szerint a gyilkosság eszköze lehetett. A szerszámot évekkel később a védelem foglaltatta le és csatolta a bizonyítékokhoz, de ilyen távlatból már kérdéses, találnak-e bizonyító erejű nyomokat rajta - sorolta a részleteket Schönstein Sándor.

Az áldozat és a vádlott mobil telefonjának híváslistájáról, a mobil telefonok cellainformációiról, a telefonok "mozgásáról" ismét meghallgatta a bíróság az ügyben kirendelt igazságügyi távközlési, hírközlési szakértőt. Bakó József tanácselnök hosszan ismertette a korábban tett, rendkívül részletes szakvéleményt, amelyet teljes egészében fenntartott a szakember.

A legfigyelemreméltóbb ebben a kérdésben, hogy a Balla Irma által utoljára a gyilkosság helyszínén használt telefonról vélhetően a gyilkosság után is indítottak hívást, majd a készüléket a város egy másik pontján, egy bokor alatt, földdel betakarva találták meg. A korábbi eljárás már kiderítette, hogy a "telefon útja" gyakorlatilag megegyezett annak a segédmunkásnak az útvonalával, aki Balláék szomszédságában egy házépítésen dolgozott, s egy másik eljárásban korábban bevallotta, hogy ő ölte meg az áldozatot, de vallomását visszavonta.

A vádlott, Schönstein Sándor, amikor anyja telefonjáról a hívást indították, nem tartózkodott Debrecenben, barátaival egy távolabbi településen szalonnasütésen vett részt.

A keddi tárgyalási napon Bakó József tanácsvezető bíró több korábbi szakértői véleményt is ismertetett

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni az ügy részbeni felderítetlensége miatt".

A táblabíróság elrendelte Schönstein Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. Az új eljárásban továbbra is Schönstein Sándor az ügy vádlottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!