Belföld

2012.01.10. 12:24

Bod Péter Ákos: A magyar mintától félhet Brüsszel

A bankbetétek körüli pánik irracionális, mert „a betéteket nem fogják befagyasztani”, bár az a tény, hogy ezt bizonygatni kell, már mutatja, hogy egyfajta bizalomvesztés alakult ki a kormánnyal szemben, állítja Bod Péter Ákos.

Az MNB volt elnöke szerint ez az állapot a kormány olyan intézkedéseire vezethető vissza, mint a válságadók, a végtörlesztés vagy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntések, melyek azt mutatták az emberek számára, hogy a „kormány nagyon drasztikus lépések véghezvitelére is képes”. Bod Péter Ákos szerint bár a bakbetétek körüli félelmek alaptalanok, a túlzott pénzkivitel „elérhet egy olyan makroarányt, amikor nemzetgazdasági gondot okozhat”. AZ IMF tárgyalások sikere rendkívül fontos Magyarország számára, „megállapodási kényszer van a kormányon”. A tárgyalások folyamán a jegybanktörvény mellett a másik fontos pont hazánk számára, hogy „ki lehet-e venni a túlzott deficiteljárás alól” az országot, ugyanis ha nem jön létre az IMF-el a megállapodás, vagy ha a „többletdeficit miatt büntetés lép életbe” hazánkkal szemben, az nagyon rosszul érintené az országot.

Nézze meg a videót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!