Belföld

2012.01.04. 14:07

Elhanyagolt tornatermek miatt sérülnek a gyerekek jogai

Szabó Máté ombudsman szerint nem megfelelőek az iskolai testnevelés és a diáksport intézményi feltételei, ez pedig akadályozza a magas szintű testi és lelki egészséghez való jogot.

MTI

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a községek és a kisebb települések iskoláiban korszerűtlen, elhanyagolt és balesetveszélyes a tornatermek többsége, hiányoznak az öltözők és az alapvető higiéniai feltételek, illetve hiányosak az eszközök.
   
A kötelező eszközlistán szereplő felszerelések megléte az iskolaalapítás alapvető feltétele, de a fenntartók többsége csak részben képes teljesíteni az előírásokat. Érdemi változás mindaddig nem várható, amíg a megfelelő intézményi és tárgyi feltételek biztosítása kizárólag azokra az intézményeknek kötelező, amelyek a rendelet hatálybalépése után kezdik meg tevékenységüket, ehhez szükség lenne a pályázati források további bővítésére, a kisebb települési önkormányzatok érdekében pedig a feltételrendszer "liberalizálására" - olvasható a közleményben.
   
A közlemény szerint a legtöbb helyen csak a jogszabályban meghatározott minimális számú testnevelés órát tartják meg, és hiányzik az iskolai testnevelés minőségét garantáló szakmai felügyeleti rendszer; a megfelelő baleset-megelőzés pedig anyagi feltételekhez kötött.
   
Az ombudsman szerint szükséges lenne a testnevelőtanár-képzés és -továbbképzés rendszerének olyan átalakítására, amely szakmai egyeztetetés alapján igazodna az oktatási rendszer gyakorlati igényeihez; a testnevelésben és a diáksportban rejlő nevelési és fejlesztési elveket, módszereket célszerű lenne összefoglalni, és szélesebb szakmai körben közzétenni.
   
A problémák megoldására az ombudsman a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezését kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!