Belföld

2012.01.23. 10:16

Ilyet még nem látott a világ: Békemenet Magyarországon

Egy tüntetés, mely nem fulladt botrányba. Egy tüntetés, melyen a kormányt és a miniszterelnököt éltették. Egy tüntetés, melyhez hasonlót még sosem láttak Európában és a világon. Békemenet Magyarországon.

Nánási Regina

„Nem leszünk gyarmat!”, „Orbán Viktor szeretünk!” – ilyen, és ehhez hasonló feliratokkal vonultak végig több százezren szombaton Budapesten, a Békemeneten. Hatalmas plakátot vittek körbe, melyen a kormány embereinek fényképei lógtak, a feliraton pedig ez volt olvasható: „Ők értünk, mi értük.” Mindenki felvette a legszebb ruháját, hogy ezzel is hangsúlyozzák a menet ünnepélyességét. Volt olyan, aki katonai egyenruhájában vonult fel.

Két külföldi turista szájtátva figyelte az eseményeket, és őszintén elmondták, számukra nagyon érdekes ez a felvonulás, mert náluk épp az ellenkezője van: ők a kormányuk ellen vannak, és utálják őket.

Az üzenet eljutott a világsajtóhoz is

Abban mindenki egyetértett, hogy a Békemenet a legjobbkor jött a magyar miniszterelnök presztizsének az IMF-fel való tárgyalások idején. A BBC szerint a magyar nép az Unióval szemben védi a magyar miniszterelnököt és az országot, emellett verseny folyik a kormány és az ellenzék között, hogy ki tud több embert mozgósítani. A külföldi sajtó munkatársai megjegyezték, ekkora tömeget legutoljára a népszavazáskor aratott győzelemkor tudott maga mellé állítani a kormány, és még mindig többen vannak azok, akik hisznek Orbán Viktorban és a politikájában, mint akik szerint rossz úton haladunk.

Ez a hétvége a tüntetéseké volt Budapesten. Szombaton a Várban civilek tüntettek Schmitt Pál ellen plágium botránya miatt, vasárnap pedig a Klubrádióért gyűlt össze a nép. Rendbontás sehol sem történt.

A magyarok megtették, amit tudtak, most már csak arra várunk, hogy a forint erősödjön, a benzin ára meg csökkenjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!