Belföld

2012.01.25. 17:44

Negatívabb lett a cigánykép a médiában

Növekedett a kriminalitás a romákról alkotott médiaképben az elmúlt időszakban a korábbi évekhez képest; ilyen magas arányt a rendszerváltás előtt mértek egy a témában készített kutatás szerint, amelyről szerdán számoltak be újságíróknak Budapesten.

MTI

"A médiakép nagyon erőteljesen kriminalizálódott" - fogalmazott Bernáth Gábor, a kutatás egyik vezetője, hozzátéve: minden harmadik újságcikk arról szólt, hogy "a romák - nem az áldozati oldalon - valamilyen formában a bűnözés részesei".

Az öt hónapos kutatásban, amely 2010. november elejétől 2011. március végéig tartott, újságok (Népszabadság, Magyar Nemzet, Blikk, Vasárnapi Blikk, Új Dunántúli Napló, Észak-Magyarország), hírportálok (origo.hu, index.hu) és tévék (m1, RTL Klub, TV2, Hír TV) híradóit vizsgálták. A tartalomelemzésbe bevonták a televíziós képeket is.

A levetített prezentáció szerint a vizsgált időszakban a tudósítások 37 százaléka érintette a bűnözést, és ennek nyolc százalékát adták azok, amelyekben nem roma volt a bűnelkövető.

A kutatás összegzése szerint számos kiemelt bűnügy bírósági tárgyalása zajlott a vizsgált időszakban, és voltak közülük, amelyekben romák voltak az áldozatok. Ezeket kiszűrve, azt állapították meg, hogy "a bűnözés tematikájának növekedése tehát elsősorban nem a roma áldozatokkal járó bűnesetek fokozott vagy nagyobb érzékenységgel történő bemutatásának következménye, hanem fordítva: a roma kriminalitás tematikájának növekedése".

Bernáth Gábor közölte, a korábbi évekhez képest romlott a helyzet, ilyen magas arányt legutóbb 1988-ban mértek.

Elmondta, kutatásuk szerint túlsúlyosak azok a híradások, amelyek a kormányzat és az önkormányzat romáknak nyújtott segítségekről számolnak be. Ugyanakkor hiányoznak azok az anyagok, amelyek azt mutatnák be, hogy a cigányok tevékenyen részt vesznek az életük jobbra fordításában.

Nagy csökkenés figyelhető meg a jogvédelem és a kisebbségi jogok területén: a diszkriminációs esetek kiszorultak, nagyon kevés az olyan híradás, amely arról szólna, hogy ma Magyarországon van diszkrimináció, és ez "a cigányok jelentős részének a napi valósága" - fogalmazott.

Bernáth Gábor szerint "a média nem találja ezt a témát", és ennek okai között említette azt is, hogy mára a korábban aktív jogvédő szervezetek megszűntek, vagy nagyon meggyengültek.

A képelemzések kapcsán pozitívumként emelte ki, hogy kisebbségiek többször jelennek meg nem kisebbségi szerepben.

A legsúlyosabbnak azt ítélte, hogy a cigány közösségről az a leggyakoribb vágókép, hogy a távolban, fényes nappal, egy tömegbe verődbe dologtalanul állnak. Nincsen más kép a cigány közösségről, ami ezeket a képeket ellensúlyozná - tette hozzá.

Összefoglalóan elmondta, mind a tematikában, mind a beállításokban "szélsőségesség áll be", s mint megjegyezte, "ugyanabban az időszakban a különböző orgánumok nagyon mást láttak cigányügyben".

Négy trendet emelt ki: a kriminalizálást, az extremizálást, a bulvarizálást és a rasszizmus relativizálását.

Bernáth Gábor és Messing Vera kutatása a Partners Hungary Alapítvány és a Roma Produkciós Iroda Alapítvány együttműködésében, a Roma Sajtóközpont Egyesület közreműködésével, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló roma médiaprogramban készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!