Belföld

2012.01.27. 12:30

Sok évre börtönbe kerül Hunvald György és Gál György?

Sokéves börtönbüntetést kért az ügyész az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanamákkal és más bűncselekményekkel megvádolt Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármesterre, országgyűlési képviselőre és Gál György volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökre vádbeszéde végeztével pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

MTI

Gál Györgyöt sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, valamint hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolják, és hasonló a vád Hunvald György esetében is. Az ügyész az első- és a másodrendű vádlottra a törvényben rögzített büntetési tétel felső határának a középmértékét meghaladó szabadságvesztések kiszabását kérte, valamint a bűnszervezeti minősítés miatt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárást. A vádbeli minősítések alapján akár 10-15 év is kiszabható.

Az ügyész közlése szerint csak ilyen súlyú büntetéseknek lehet visszatartó erejük e vádlottak, illetve mindazok esetében, akik hasonlóan gondolkoznak.

A vádhatóság képviselője mindazoknak, akik bagatellizálni próbálják a vádbeli korrupciós cselekményeket, mondván, hogy azoknak valójában nincs vagy legalábbis nem "megfogható" a sértettjük, azt tanácsolta: gondoljanak csak azoknak az önkormányzati ingatlanoknak a lakóira, akik éveken át bizonytalanságban éltek azért, mert egyes vádlottak baksisért eladták a fejük felől a házat, vagy azokra a nehéz sorsú, valóban rászoruló családokra, amelyek helyett egyedülálló huszonéves nő költözhetett a többszobás szociális bérlakásba csak azért, mert közeli viszonyban volt a döntési folyamat egyik résztvevőjével.

Hunvald György és Gál György esetében az ügyész a közügyektől való eltiltást, jelentős pénzmellékbüntetéseket, és Gál vonatkozásában még a 366 milliós vádbeli vesztegetési pénz elkobzását is indítványozta. Továbbá a vádlottak közül többekre javasolt letöltendő szabadságvesztést, illetve felfüggesztettet például Szabó Zoltán volt szocialista politikusra, aki országgyűlési képviselő volt és Hunvald elődje 1998 és 2002 között Erzsébetváros polgármesteri székében. Szabó Zoltán ellen többmilliós mobiltelefon-számlák és kerékbilincs levetetése miatt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés a vád. Egy megvádolt ingatlan-értékbecslő esetében a foglalkozástól való eltiltást is indítványozta az ügyész.

Egyes vádlottaknál az ügyész súlyosító körülményként említette a korrupciós jelleget, a bűnhalmazatot, a folytatólagos elkövetést, az egykori szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a szocialista polgármester és egy megvádolt jegyző esetében azt, hogy a hivatalukkal összefüggésben követték el a terhükre rótt cselekményeket, Gál György esetében a vesztegetés kimagaslóan nagy - 366 millió forintos - összegét.

Az ügyész az enyhítő körülmények közé sorolta egyes vádlottak esetében, hogy azok kisgyermek eltartásáról gondoskodnak, idős korúak, illetve, hogy életük során büntetlen előéletűek maradtak, ugyanis az ügyész szerint a mai világban értékelni kell, hogy valaki ilyen hosszú ideig nem került összeütközésbe a törvénnyel.

A Hunvald-ügy tárgyalása a jövő héten a védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítélet kihirdetése egy hónap múlva várható a Fővárosi Törvényszéken.

A vád három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van ezek között sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós, illetve szociális bérlakások jogosulatlan kiutalásával kapcsolatos sokmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!