Belföld

2012.02.16. 13:37

Eső, havaseső várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem lesz jobb idő az elkövetkező napokban.

MTI

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, elszórtan hózápor kialakulhat. Éjszaka nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, hajnalban északnyugaton havazás várható. Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, csupán a Dunántúlon szakadozik fel délután a felhőzet. Keleten havazás, nyugaton eső, havas eső valószínű. Az eleinte sokfelé erős, a Dunántúlon viharos északnyugati szél estétől mérséklődik, pénteken már csak erős széllökésekre lehet számítani.

 

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet északnyugaton -5 fok körül, másutt -8 és -17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 1, 6, keleten 0, -5 fok között várható.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens északkeleti és délnyugati részén anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés, a magasnyomás peremén több a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő.

Ugyanakkor a Norvég-tenger, a Kárpát-medence és a Fekete-tenger térségében ciklon örvénylik. Emiatt változékony az idő, Közép-Európában több helyen havazik, az erős szél hatására helyenként hófúvás is kialakul. A szárazföld északnyugati vidékein - elsősorban Norvégia és Izland területén - eső, zápor, hózápor egyaránt kialakul.

A legmelegebb a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidéke, a csúcshőmérséklet általában 8, 14 fok között változik. Ezzel szemben keleten, északkeleten hideg van, a délutáni órákra többnyire -5, -13 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását átmenetileg szárazabb, pénteken ismét nedvesebb és kissé enyhébb levegő határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!