Belföld

2012.02.07. 11:27

Lassan megszűnik a hóesés, a hideg marad

Egyre kevesebb hóra számíthatunk hazánk területén, még a nap is kisüt, de a kemény mínuszok maradnak.

MTI

Északkelet felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, délután a Dunántúlon is fokozatosan megszűnik a havazás, éjszaka pedig a nyugati és a déli határnál is csökken a felhőzet. Szerdán az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap, délutántól növekszik meg észak felől a felhőzet, de havazás nem lesz. Kedden az északi, északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten erős, helyenként viharos lökések kísérik, ami ott hófúvást okoz, estétől mindenütt mérséklődik a légmozgás. Hajnalban néhol a Dél-Alföldön zúzmarás köd képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -13 és -18 fok között alakul, a szélvédett területeken azonban -20 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -4 és -10 fok között valószínű.

 

 

Az időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félszigettől Nyugat-Európán át egészen az Urálig továbbra is nagy kiterjedésű magasnyomás húzódik. Területén folytatódik a hideg idő; Közép-, Észak-, Északkelet-Európában a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé a -10 fokot sem éri el. A leghidegebb Észak-Skandináviában van, ahol napközben is csak -25, -30 fokot mérnek. Az említett anticiklontól északnyugatra ciklonok vonulnak, de ezek a kontinens időjárását lényegesen nem befolyásolják. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger délkeleti medencéje felett is, ennek felhő- és csapadékrendszerei a Kárpát-medence fölé is benyúlnak.

Szerda estig azonban a déli ciklon hatása fokozatosan gyengül, szárazabb levegő érkezik térségünk fölé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!