Belföld

2012.02.16. 19:33

Magyarországról szavaztak az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament képviselői Magyarországról szavaztak 2012. február 16-án a plenáris ülésen a kelet-franciaországi Strasbourgban.

MTI

Az EP-képviselők a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szóló, négypárti állásfoglalást szavaztak meg a plenáris ülésen 315 támogató vokssal, 263 ellenszavazattal és 49 tartózkodás mellett.

Az állásfoglalás szerint az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben".

Magyarország volt terítéken az Európai Parlamentben. A baloldali képviselők összefogásával eldőlt, uniós jelentés készül arról, hogy tiszteletben tartják-e Magyarországon az uniós jogszabályokat, értékeket. Az előterjesztést a Néppárt nem támogatta, az MSZP által delegált képviselők azonban az igen gombot nyomták meg, mert szerintük a javaslat nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány kritikája. A fideszes európai parlamenti képviselők szerint csupán a nemzetközi baloldal politikai támadásáról van szó.

Az elfogadott állásfoglalás egyébként jogilag semmire sem kötelezi a kormányt.

Jobbik: a magyar érdekek távol esnek az unió érdekeitől

A Jobbik szerint a magyar nemzeti érdekek gazdaságilag és morálisan is távol esnek az unió érdekeitől. Balczó Zoltán szerint a kormánynak le kéne vonnia a tanulságot, és feltehetné magának a kérdést: "meddig veti alá magát a morálisan és gazdaságilag is széteső Európai Uniónak?" A politikus szerint az Európai Parlament "szemet hunyt" a benesi dekrétumok csehországi hatályban tartása felett, nem szólt közbe a szlovák nyelvtörvény, vagy állampolgársági törvény elfogadásakor, és nem marasztalta el Olaszországot sem a politika által befolyásolt, kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok miatt.

Az Amnesty International üdvözli az EP Magyarországra vonatkozó döntését

"Az Európai Parlament kifogásolta Magyarország közelmúltbeli támadásait az alapvető emberi jogok ellen" - fogalmazott az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében Nicolas Berger, a szervezet európai uniós intézmények mellett működő irodájának igazgatója. Kiemelte: az Amnesty International "üdvözli, hogy az Európai Parlament fontolóra vette a "hetes cikk" mechanizmusának esetleges aktiválását, hogy megvizsgálják az emberi jogok súlyos megsértésének kockázatát". Reményét fejezte ki, hogy "ez a lépés példát teremt majd, és EU-szerte az alapvető jogok jobb védelméhez vezet". Az EP "nyomást gyakorolt a kormányra annak érdekében, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság és az Európa Tanács ajánlásainak, és arra is kötelezettséget vállalt, hogy maga ellenőrzi ennek végrehajtását" - tette hozzá Berger. Mint megjegyezte: "ideje, hogy az Európai Unió elismerje a helyzet súlyosságát".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!