Belföld

2012.02.21. 12:02

Mikor értékeli a magyar válaszokat az EU-bizottság?

Az európai uniós szabályok értelmében nincsen előre meghatározott határidő arra, hogy az Európai Bizottságnak mikorra kell értékelnie a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében múlt héten adott magyar válaszokat.

MTI

Az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Olivier Bailly, a végrehajtó testület szóvívője emlékeztetett arra, hogy a testület sürgős jelleggel kívánja elemezni a válaszokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizottság annyi ideig kíván foglalkozni a beérkezett dokumentumok vizsgálatával, amennyit szükségesnek lát ahhoz, hogy szilárd, jogilag megalapozott értékelést tudjon adni azokról. Ez teszi lehetővé, hogy dönteni tudjanak az eljárások sorsáról.

Az uniós szerződések csak a tagállamok számára határoznak meg határidőt az eljárások keretében adandó válaszokra - szögezte le Bailly. "E pillanatban nem tudom megmondani, mikor ülésezik újra a bizottság ebben az ügyben" - fogalmazott a szóvivő.

Mi betartottuk a határidőt

A magyar kormány a határidőt betartva, múlt pénteken küldte el Brüsszelbe a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében kért válaszokat. Szintén eljuttatta a választ azokra a levelekre, amelyekben a bizottság nem az említett eljárások keretében kért további információkat.

A bizottság akkor kiadott nyilatkozata szerint a testület az elemzésben azt vizsgálja, vajon Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a jegybank függetlenségének, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlenségének a területén.

A kormány a válaszokat elküldve azt is jelezte: "Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!