Belföld

2012.02.09. 18:49

Orbán önkritikát tanúsított

Folytatta évadnyitó ülését a Fidesz-KDNP-frakciószövetség. A kihelyezett egri ülés szerdán Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök beszédével kezdődött.

Vas Népe

A kormányfő az origo internetes hírportál értesülései szerint elismerte, hogy a gyors törvényhozás járt hibákkal, ugyanakkor kijelentette: ha elhúzzák a folyamatot, akkor megfeneklettek volna az ügyek. Szintén önkritikusan beszélt arról, hogy a kormány nem tudta betartani ígéretét az új munkahelyek megteremtésével kapcsolatban.

A miniszterelnök az Origo szerint úgy fogalmazott, az ország átalakítása befejeződött, a következőkben az új rendszer bejáratása következik. A Fidesztől elpártolók kapcsán optimistán beszélt, úgy vélte, kétharmaduk visszahódítható. 

Megismételte azon véleményét, miszerint a kormány  jó helyzetben van, többek között azért, mert az új alaptörvényre épülő berendezkedés stabil, lényegében visszafordíthatatlan, továbbá azért, mert az ellenzék megosztott, gyakorlatilag nincs. A képviselőket főként a gazdasági  recesszió és az önkormányzatok devizaadóssága aggasztotta. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor bejelentette: a kormány nem menti meg a helyhatóságokat és nem nyit újabb frontot a pénzintézetekkel.

A gazdasági visszaesés hatásait, a költségvetés esetleges felborulását firtató kérdésekre azt válaszolta, hogy hinni lehet  a német gazdasági növekedésben és annak a magyar gazdaságra gyakorolt  húzó hatásában. Elismerte azonban, hogy a visszaesésnek elsősorban nem a költségvetési következményei lesznek drámaiak  amelyek a büdzsébe épített tartalékokkal korrigálhatók , hanem az, hogy recesszióban nem születnek új munkahelyek, sőt, a meglévők közül is számos megszűnhet.

E téren pedig erős ígérete volt a kormánynak. A frakcióülésen az origót tájékoztató résztvevők meglepetésére nem esett szó a Nemzetközi Valutaalaptól és az EU-tól várt hitelkeretről, a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásokról, valamint Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyéről sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!