Belföld

2012.04.12. 15:10

Fenyő-gyilkosság: újabb gyanúsítottat fogtak el

A Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerős végzésében május 5-ig helyezte előzetes letartóztatásba Ladislav T. szlovák állampolgárt, aki a gyanú szerint részt vett Fenyő János médiavállalkozó 14 évvel ezelőtti meggyilkolásában

MTI

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője csütörtökön a törvényszék honlapján közleményben tudatta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság a Josef R. és társa ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán folyamatban lévő büntetőügyben, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt április 5-én elrendelte Ladislav T. előzetes letartóztatását.
   
A kényszerintézkedés oka: a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye - írták. Az m1 kedd esti Híradójában számolt be arról, hogy Fenyő János meggyilkolása ügyében, Jozef Rohác után, újabb gyanúsítottat fogtak el a hatóságok. A szlovák férfi a gyanú szerint a gyilkos sofőrje volt - hangzott el a Híradóban.
   
Az NNI csütörtökön, a rendőrség honlapjára felkerült közleményben megerősítette egy újabb szlovák gyanúsított elfogását.
   
Mint emlékeztettek: az ügyben 2011. február 17-én elfogták a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Jozef R. szlovák állampolgárt, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. A nyomozás során viszont beazonosítottak egy másik szlovák állampolgárt is, aki - mint írták - "megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy Jozef R. mellett bűnsegédként részt vett a bűncselekmény végrehajtásában".
   
Az újabb gyanúsítottat - európai elfogatóparancs alapján - 2012. február 10-én a Szlovák Köztársaság területén fogták el, majd 2012. április 3-án adták ki a magyar hatóságoknak, ezt követően április 5-én a Budai Központi Kerületi Bíróság a férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről döntött.
   
A nyomozás érdekeire tekintettel az NNI többet nem közölt. Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában, a Margit körút sarkán egy piros lámpánál álló Mercedesében, az autó ablakán keresztül kilenc milliméteres sorozatlövő fegyverrel fejbe lőtték. A rendőrség még aznap megtalálta a tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt, amelyeket a tettes menekülés közben eldobott. Az elkövetés módja profi bérgyilkosra utalt.
   
Tavaly februárban Szlovákiában, szintén európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Jozef Rohácot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő ölte meg Fenyő Jánost, továbbá a neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.
   
Rohác ügyvédje idén januárban az MTI-nek azt mondta: a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsított szlovák állampolgár tavaly április 18. óta Magyarországon van, vizsgálat folyik ellene. A Fővárosi Törvényszék legutóbb január 18-i végzésében április 20-ig hosszabbította meg Jozef Rohác előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt.

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában, a Margit körút sarkán egy piros lámpánál álló Mercedesében, az autó ablakán keresztül kilenc milliméteres sorozatlövő fegyverrel fejbe lőtték. Gépkocsija mellett egy régi típusú Mitsubishi fékezett le, és a merénylő ebből kiugorva adta le a sorozatot. A rendőrség még aznap megtalálta a tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt, amelyeket a tettes menekülés közben eldobott. Az elkövetés módja profi bérgyilkosra utalt.

Tavaly februárban Szlovákiában egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Jozef Rohácot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő ölte meg Fenyő Jánost, továbbá a neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. Rohácot ebben az ügyben a Fővárosi Bíróság 2010. októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, viszont két év börtönbüntetésre ítélte robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.

Rohác ügyvédje idén januárban az MTI-nek azt mondta: a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsított szlovák állampolgár tavaly április 18. óta Magyarországon van, vizsgálat folyik ellene.

A Fővárosi Törvényszék legutóbb január 18-i végzésében április 20-ig hosszabbította meg Jozef Rohác előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!