Belföld

2012.04.26. 11:09

Júliustól működik a betegjogi központ

Júliusban megkezdheti működését az új betegjogi központ - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szakmai tanácsadója csütörtökön Budapesten.

MTI

Mogyoróssy Dorottya elmondta: május végéig a kormány elé kerülhet a tervezet, így júliustól megkezdheti működését az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

A Nefmi munkatársa - az alapvető jogok biztosa által meghirdetett egészségügyi konferencián - azt mondta: a jövőben a szerteágazó betegpanaszokat egy helyre terelik, így "egykapus" jogvédelem jön létre.

A hamarosan megalakuló OBDK a betegjogokat 20 éve nem tapasztalt magas szintre helyezi, ennek alapján úgy vélik, hogy a kártérítési perek megelőzésében rendkívül nagy szerepet játszhat majd - hangsúlyozta Mogyoróssy Dorottya.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már aláírta a szándéknyilatkozatot arról, hogy az eddigi Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, illetve a másik két jogvédelmi terület jogvédelmi képviselői átkerüljenek a majdani OBDK-ba. Egyelőre viszont még azon dolgoznak, hogy ezek a jogvédelmi képviselők megfelelő hatáskört is kapjanak. Mogyoróssy Dorottya szerint ugyanis, ha az új központ nem kap valamilyen szankcionálási lehetőséget, hatósági eljárási lehetőség hiányában az új szervezetet nem lehet majd komolyan venni.

Szabó Máté alapjogi biztos azt mondta: az egészségügyben tapasztalt esélyegyenlőtlenség, a betegjogok háttérbe szorulása sajnos állandó probléma, így a hivatalának ezen a területen folyamatosan vizsgálódnia kell.

Mint Borza Beáta, az ombudsmani hivatal főosztályvezetője fogalmazott, a hivatalhoz "panaszok áradata" érkezik folyamatosan, így az ombudsmannak az egészségügy területén mindig van dolga.

Tavaly az ombudsmani hivatal a betegjogok témakörén belül a gyermekek jogainak érvényesülésére fókuszált. Ennek kapcsán Lux Ágnes osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy egy tavalyi UNICEF-felmérés szerint - amelyet 24 OECD országban végeztek - a magyar gyermekek egészségügyi ellátásában van a legnagyobb egyenlőtlenség. Ez, mint kiemelte: nem csak gyermekkorban, hanem hosszú távon is hátrányt jelent számukra.

Mint kiemelte: a gyermekjogok tekintetében az ombudsmani hivatalnak még több területen kell utólagos vizsgálatokat folytatnia, ugyanakkor bizonyos kérdésekben sikerült előrelépést is elérni. Példaként említette, hogy az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével lehetővé válhat a gyermekprostitúció visszaszorítása, továbbá a kormányzati intézkedések is arra mutatnak, hogy gyermekközpontú szolgáltatások kialakítása felé haladnak, amelybe beletartozik az igazságszolgáltatás, de az egészségügy is.

A szakember üdvözölte továbbá, hogy a közelmúltban megjelent az úgynevezett dizájner drogok kereskedelmének visszaszorítását célzó C lista, ám felhívta a figyelmet arra, hogy hatályos nemzeti drogstratégia továbbra sincs, ezen felül a fiatalok alkoholfogyasztása is egyre aggasztóbb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!