Belföld

2012.04.13. 14:25

Mégis lesz melegfelvonulás

A Fővárosi Törvényszék pénteken felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) a Meleg Méltóság Menetét megtiltó határozatát, így az idén is lesz felvonulás a fővárosban.

MTI

A BRFK korábban megtiltotta a Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-re, a Városliget - Andrássy út - Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást, mert álláspontja szerint a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható.

A rendezvény bejelentőjét a bíróságon a TASZ ügyvédje képviselte.

A TASZ közleményében hangsúlyozza: a bírósági végzés kimondja, hogy a Meleg Méltóság Menetét meg lehet tartani a bejelentett útvonalon, nem áll fenn ugyanis olyan törvényi indok, amely miatt a programot a rendőrségnek tiltania kellene.

Mint írták, a rendőrségnek nem sikerült bizonyítania, hogy az 1500 résztvevőre tervezett rendezvény akadályozná a forgalmat, illetve csak abban az esetben tilthatta volna meg a rendezvényt a gyülekezési jogról szóló törvény alapján, ha "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható".

"A rendőrség esetleges közterület-lezárásokra, várható rendezvényekre, nem pontosan meghatározott területekre, valamint konkrétumokat nélkülöző, jövőbeli, bizonytalan feltételezésekre, végül általános forgalmi adatokra hivatkozott. Mindez a rendezvény tiltására nem adhat alapot" - írták.

A TASZ közlése szerint a bíróság leszögezte, hogy a rendőrségnek nem feladata összemérni a gyülekezéshez való joggal mások mozgási szabadsághoz való jogát, sem a közlekedés rendjéhez fűződő közérdeket. Hozzátették továbbá, hogy a bíróság szerint elfogadhatatlan feltételezés az, hogy a rendőrség a rendezvény "vélelmezhető" ellenzőinek és a rendezvény résztvevőinek szóbeli összetűzésére hivatkozott, hiszen az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint éppen hogy gondoskodnia kell a gyülekezési jog biztosításáról - olvasható a TASZ közleményében.

A péntek délután a Fővárosi Törvényszék honlapjára feltett közleményben azt írták, hogy a törvényszék nemperes eljárásban bírálta el a határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet, és hatályon kívül helyezte a BRFK tiltó döntését.

A bíróság döntése értelmében a rendőrség közlekedéssel kapcsolatos hivatkozásai egyrészt "minden ténybeli alátámasztás nélküli, feltételezésen alapuló állítások, másrészt a közlekedés elnehezülését, de nem ellehetetlenülését igazoló általános hivatkozások, továbbá a gyülekezési törvényben foglalt tiltó ok szempontjából nem releváns megállapítások". A bíróság határozata szerint "a rendőrség által megállapított tilalmi ok nem áll fenn".

A bíróság számos döntésében rámutatott már arra, hogy önmagában az a tény, hogy a rendőrhatóság a rendezvényen részt vevők szabadságjogának biztosítása érdekében szakmai okok miatt szükségesnek tartja egy adott helyszín lezárását, ami miatt a közúti forgalmat el kell terelni, és a terelőúton megnövekszik a forgalom, nem okozza a közlekedés ellehetetlenülését, csak a közlekedés elnehezülését.

Az a körülmény ugyanis, hogy a rendezvény alatt adott esetben korlátozások lesznek, BKV-járatok szünetelnek, késnek, a gépjárműforgalom lelassul, önmagában nem támasztja alá, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, tekintve, hogy ilyen esetekben a forgalomkorlátozás helye, ideje, a járatok kimaradása előre kiszámítható - áll a törvényszéki közleményben.

Az MTI megkeresésére a BRFK sajtóosztálya úgy reagált: tudomásul veszik a bíróság döntését, és a rendezvényt "a megfelelő erővel és eszközzel" biztosítják.

Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság szintén hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely megtiltotta a múlt év június 18-ra, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!